Ryssland vann efter svenska blundern

Uppdaterad 2021-05-17 | Publicerad 2020-12-17

Sverige var på väg att skrälla mot Ryssland.

Men ett ödesdigert beslut förstörde matchen när ryssarna kunde vända och sedan vinna på straffar.

– Jag hörde att det skulle vara offside, säger Johan Garpenlöv i SVT.

Efter att ha kammat noll poäng i Karjala-turneringen i Finland i november var Tre Kronor på väg att vinna premiären av Channel One-cup direkt.

Ett svenskt lag bestående av nästan enbart KHL-spelare – kryddat med ett par SHL-spelare – stod upp bra mot Ryssland och var dessutom i målmässigt överläge stora stunder av matchen.

Debutanten Pontus Åberg, till vardags i Traktor Tjeljabinsk, satte ledningsmålet i upptakten av mellanakten och när SHL:s poängkung Emil Pettersson satte 2–1 i upptakten på den tredje såg Johan Garpenlövs mannar ut att gå mot segern.

Trodde på offside

Men en blunder höll på att förstöra det hela.

När Nikita Sosjnikov satte 2–2 med tio minuter kvar utmanade Sverige domslutet och hävdade att Jegor Jakovlev varit offside i sekvensen innan. Domarna kollade på situationen men bilderna visade att så inte var fallet. I stället fick Tre Kronor spela i boxplay eftersom de hade fel. Då gjorde ryssarna 3–2 via Vadim Sjipatjov.

Men svenskarna kom tillbaka och kvitterade genom Örebros Emil Larsson, som tog matchen till förlängning.

Efter en mållös förlängning kunde Andrei Kuzmenko avgöra med en läcker straff, efter en utdragen straffläggning som lämnade en del att önska av de olika skyttarna.

– Vi tar över helt och hållet i andra perioden och skapar en mängd målchanser. Sen har vi incidenten i tredje som jag inte sett än. Jag hörde att det skulle vara offside. Där blev vi straffade hårt och sen fick vi jaga. Starkt av killarna att jaga och ta det till straffar. Vi var det bättre laget över 65 minuter, säger Johan Garpenlöv i SVT.