Efter missnöjet – överväger att anställa skidåkarna

Publicerad 2022-11-26

RUKA. Flera av skidlandslagets åkare har varit missnöjda under en längre tid och i våras eskalerade situationen gentemot landslagets ledning.

Nu pågår dialogen för att landa nya rutiner och ett nytt ekonomiskt avtal.

En lösning som diskuteras är att anställa åkarna.

– Det är ett önskemål från vissa och vi tittar på det, säger längdchefen Lars Öberg.

Skidpremiären i ett krispigt Ruka är i full gång. De svenska sprintdamerna levererade direkt med två pallplatser, trots ett fall för Maja Dahlqvist i finalen.

Det blev - om man så vill – mycket tv-tid och publicitet för Svenska skidförbundet och dess sponsorer.

Svenska landslaget ser ut att vara extremt välmående, men spegelbilden har krackelerat under senaste året.

PLUS: Idrottsvärldens 41 hetaste kärlekspar

I våras briserade ett missnöje bland åkarna som ledde till ett stormöte och en förhandling som slöts under tidspress.

– Det var ett utbrett missnöje. Det berodde på olika delar. En del tyckte att det handlade om pengar, en del tyckte det var sportsliga delar. Men den gemensamma punkten var att åkarna ville ha högre ersättning. Och att man inte känt sig hörd och bekräftad. Det var mycket en sådan irritation som grott under flera år, säger Lars Öberg.

Längdchefen medger att han, som tillträdde posten förra hösten, blev överraskad över den akuta situationen.

Fick jaga egna sponsorer

I samband med avtalskonflikten valde Frida Karlsson och Maja Dahlqvist att tacka nej till landslagets träningsgrupp.

Det var dock inte av rena ekonomiska skäl, utan sportsliga.

Frida Karlsson menar att hon hade råd att fatta beslutet tack vare privata sponsorer.

– Det är klart att det kostar oss mer att göra det. Om vi ska betala våra läger själva och inte få allt gratis, säger hon.

Anna Dyvik däremot valde inför den här säsongen att vända åter till landslagsgruppen. Den ekonomiska faktorn bidrog, jakten på privata sponsorer tog på krafterna.

– Det har så klart varit en fördel i år att jag inte har behövt göra det. Det var väl också en av anledningarna till att jag valde att gå tillbaka till landslaget, att det ändå gick åt lite energi till hela den grejen.

Nu är Karlsson och Dahlqvist också tillbaka och tävlar för Sverige igen.

Men allt är inte frid och fröjd.

Bronslaget från OS tidigare i år.

Dialogen pågår

I ett inslag av Viaplay Vinter förra veckan avslöjades att det finns en spricka mellan åkarna och landslagsledningen.

I reportaget sa en anonym åkare saker som att ”Allt är på förbundets villkor, hela tiden”, uppger tidningen Expressen.

Calle Halfvarsson bekräftade situationen för Expressen och Lars Öberg sticker nu inte under stol med att det har funnits utmaningar och att dialogen pågår.

– Det jag tolkade in som medparten av de aktiva sa i våras var att de upplevde att man lyft saker till förbundskaptener, landslagschef och längdchef tidigare men att de inte lyssnat på dom, säger Lars Öberg till Sportbladet.

Sportbladet har talat med flera åkare och ledare och av informationen framstår det som att situationen har ventilerats inför premiären i Ruka.

– Det är ett visst missnöje, sen tycker jag att media blåser upp det. Vi ska komma fram till ett avtal till våren, säger åkarnas representant Moa Ilar.

– Det diskuteras mycket hur man ska lägga upp arbetet framöver och vilken struktur man ska ha kring träningsgrupper och ersättningar, säger Oskar Svensson och utvecklar:

– Det är framförallt hur mycket tid man spenderar med landslaget och vilka uppdrag man har jämfört med vilken ersättning som utgår. Det är grundfrågeställningen i den dialog som drivs.

Lars Öberg.

OS-guld ger 200 000

Just nu får de svenska landslagsåkarna, som tillhör A-landslaget under försäsong, 200 000 kronor per säsong i grundavtal. Det är 20 000 mer än förra året.

Dessutom tillkommer bonusar, 50 000 kronor vid vinst i en individuell världscup, 30 000 för en andra plats och 20 000 för en tredje. VM-guld ger 150 000 kronor och OS-guld 200 000 kronor.

Åkarna har fått möjlighet att ha sina personliga sponsorer på en plats på landslagets jacka.

Men det är främst grundavtalet som diskuteras.

– Skidförbundet gör allt de kan, men om man tänker är 200 000 kronor per år inte jättemycket. Lönen är inte den bästa. Man ska ju själv kunna spara till pension, men det tänker man inte på, säger Johanna Hagström som poängterar utmaningarna med inkomster kopplat till prestation.

Kommande vecka har landslagsledningen ett möte med åkarnas representanter Moa Ilar och Marcus Grate. Då kommer frågan upp på bordet igen.

– Vi ska prata om åkaravtalet och lite annat, säger Moa Ilar.

”Inte en omöjlighet”

Ett tämligen unikt förslag som finns på bordet är att låta Svenska skidförbundet anställa sina åkare. En lösning som också Svenska Curlingförbundet har med sina blågula hopp.

– Det finns önskemål om det från vissa åkare, det tittar vi på. Jag vet ingen annan sport som har det i Sverige, men det skulle inte vara en omöjlighet, säger Lars Öberg.

– Man måste se över helheten. En väg är att gå på bonusarna, en är ett se till trygghet över att vara med i landslaget och ge en högre grundsumma, säger Frida Karlsson.

– Jag tycker att det är bra att de ser över vilka alternativ som finns, säger Maja Dahlqvist om liksom Frida Karlsson pekar på önskemålen om sportsliga förändringar för att överväga en återgång till landslaget inför nästa försäsong.

Vid sidan av dialogen om ersättningar pågår en utredning av hela svenska skidlandslagets verksamhet. Initierad av Lars Öberg, men med extern expertis.

– Den har pågått sedan juni och kan förhoppningsvis vara klar vid årsskiftet. Åkaravtalet och sportsliga förändringar är saker de tittar på. Det genomförs anonyma enkäter med åkarna, säger Öberg.

Köp allt för att heja på Sverige i Sportbladet Shop här!