Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-12-14

Reserven Lena Hallander fyra i Sverige - tvåa i Europa

Två nya simguld till Sverige.

Men det var silvertjejen Lena Hallander som överraskade alla. Utom sig själv.

- Jag trodde att jag hade chans på bronset i varje fall, säger hon efter loppet.

Ingen blev överraskad av att Anna-Karin Kammerling vann 50 meter fjäril. När varken Therese Alshammar eller Johanna Sjöberg ställde upp fanns ingen som ens var i närheten av att kunna hota Anna-Karin som vann överlägset på 25.78.

- Jag visste väl att om jag gjorde mitt eget lopp så skulle de andra få svårt, säger Kammerling.

Men närmast kom en annan svenska, 20-åriga debutanten, Lena Hallander från Malmö som simmade in 96 hundradelar senare.

Och hon kan delvis tacka Alshammar för silvret. Hade Therese valt att simma 50 fjäril så hade inte Lena platsat i laget.

- Nej, det stämmer nog, säger Lena själv.

Som nu har den svåra uppgiften att simma sig in ibland de två svenskor som får simma 100 meter fjäril, i första hand vid VM i Barcelona nästa år och sedan OS i Aten 2004.

- Det här sporrar ju mig verkligen att satsa allt och jag ska väl försöka att lyfta mig ett snäpp till, berättar Hallander.

Första mästerskapet

Sedan Lena Hallander tog studenten i våras har hon satsat allt på simningen. Och trots att hon aldrig varit med på varken junior- eller seniormästerskap tidigare slog hon till direkt.

Förbundskapten Hasse Bergqvist var full av beundran.

- Det har väl känts att Lena varit på gång. Men det är sällan en debutant tar medalj när det är så jämnt och det här är otroligt starkt gjort av henne.

Också Anna-Karin Kammerling strödde rosor över Lena Hallander, som fortsätter med 100 meter fjärilssim idag.

- Att sätta personligt rekord både i semifinal och final och ta silver i sitt första mästerskap... det är stort.

Sveriges andra guld kom i gårdagens sista final, fyra gånger 50 meter fritt för damer. Om Therese Alshammars form var dunkel innan EM så är den glasklar nu. Hennes andra sträcka förde upp Sverige från femte plats till ledning och sedan släppte inte svenskorna taget.

- Att bara vara fyra tiondelar över världsrekordet trots att vi saknade Johanna (Sjöberg) är väldigt bra gjort, säger Anna-Karin Kammerling.

Det var fler svenskar i gång i går, Emma Igelström var sliten och kom på sjunde plats i finalen på 200 meter bröst. Stefan Nystrand såg länge pigg ut i semifinalen på 100 fritt, men kroknade lite och fick sjunde bästa tid in till finalen i dag.

Josefin Lillhage gjorde ett skapligt 100 fritt och blev sexa i finalen och Hanna Eriksson gick till final på 100 meter medley.