Lösningen: Låt Svensson klippa Alvbåges gräs

Spelarnas överenskommelse bör hållas

BORÅS. Att visa känslor är mänskligt.

Att vara nedlåtande är ovärdigt en stor spelare som Anders Svensson.

Uppträdandet rimmar också illa med den "Code of conduct" som samtliga klubbar skrev under inför årets säsong.

Mitt förslag till bestraffning: Låt Anders klippa familjen Alvbåges gräsmatta hela nästa sommar.

Anders Svensson är 39 år och en av Sveriges största fotbollsspelare genom tiderna, definitivt den som gjort flest herrlandskamper hittills.

Att en veteran som åkt ut fotbolls-VM på golden goal – efter att han själv skjutit i stolpen dessutom – blir lika knäckt efter en tung poängförlust i allsvenskan 13 år senare säger ganska många saker:

* Dels vilken vinnarskalle Anders är. Det gränsar till det sjukliga men är förstås en avgörande egenskap som gjort honom till den fantastiske lirare han fortfarande är.

* Dels hur viktigt det är att Anders sista säsong som spelare i Elfsborg blir lyckad. Med lyckad menas att laget ska nå en Europaplats. Det ser mörkt ut efter 1-1 mot IFK Göteborg.

Jag har egentligen inga stora problem med att Anders blir förbannad på domaren Jonas Eriksson. Att topplocket kan gå ute på planen, direkt vid slutsignal, är mänskligt. De i mitt tycke olämpliga ordvalen efteråt – ”Jag vill aldrig se Jonas igen” – får Anders nu stå för. Vilket han också gör dagen efter.

Slentriankritiken

Eriksson är en framgångsrik domare internationellt, han om någon klarar kritik. Attacken är om inte riktad uppåt så i alla fall i sidled. Vad gäller själva domslutet har Anders rätt i sak: Det skulle varit frispark för Viktor Claesson men att det fästs sådan enorm betydelse vid just denna vanligt förekommande typ av duell på mittplan beror på straffen som Eriksson blåser tre spelsekvenser senare (och där får Elfsborgs försvarsspelare skylla sig själva som går in tufft mot Victor Sköld).

Då kan jag bli mer trött på spelares och tränares slentrianmässiga domarkritik efter var och varannan match, samtidigt som samma spelare och tränare håller tyst om lagets egna misstag. Sådant uppviglande supporterflörteri borde fler hålla sig för goda för.

Nä, det jag finner mest uppseendeväckande i den här historien är sidoattacken på John Alvbåge.

Visst, jag undrade också varför IFK Göteborgs målvakt skulle gå emellan Svensson och Eriksson efter slutsignal men allvarligt talat: Ingen skada skedd med det.

”Stå i centrum”

Alvbåge är en bra fotbollsmålvakt, just i år har han varit en av seriens bästa men karriären har gått lite upp och ner. En keeper vars fotbollsliv har handlat om att gneta på på allsvensk nivå.

Efteråt gav sig Anders Svensson även på Alvbåge verbalt:

– Han vill bara stå i centrum och synas och höras. Det är han bättre på än att spela fotboll. Det är hans chans att stå i centrum, någon vidare målvakt är han ju inte.

Det här uttalandet gjordes en timme efter slutsignal. Det är inte sagt i affekt, det är mest nedlåtande, jag tycker det är under Anders Svenssons värdighet.

Inför årets säsong införde intresseorganisationen Svensk elitfotboll under pompa och ståt en "Code of conduct" som alla klubbar skrev under. Den handlar om att allsvenskan ska uppfattas som en liga med hög moral och heder, att det inte bara ska skällas på supportrar som gör fel utan även finnas en måttstock för spelare och ledare som går över gränsen, en sorts intern uppförandekod bland annat hur de inblandade uttalar sig om varandra.

Lämplig bestraffning

Verktygen som används är inte böter utan dialog. IFK Göteborg kan enligt "Code of conduct" anmäla Anders genom att skriva ett brev till Elfsborg där de kräver att föreningen tar itu med Anders Svenssons olämpliga uppträdande mot John Alvbåge.

Det hade väl varit ett roligt pilotfall?

En lämplig bestraffning kan vara att Anders måste klippa familjen Alvbåges gräsmatta hela nästa sommar, de bor ju i princip i samma villaområde i Partille.

Så avslutar topplagen:

• IFK Norrköping

27/9: Gefle (b)

4/10: Häcken (h)

19/10: Elfsborg (b)

25/10: Halmstad (h)

31/10: Malmö (b)

• AIK

27/9: Hammarby (b)

4/10: Malmö (h)

18/10: Halmstad (b)

26/10: Göteborg (h)

31/10: Örebro (b)

• IFK Göteborg

28/9: Sundsvall (h)

4/10: Halmstad (h)

19/10: Djurgården (b)

26/10: AIK (b)

31/10: Kalmar (h)