Magdeburg CL-mästare – vände efter sjukdomsfall på läktaren

Publicerad 2023-06-18

Magdeburg vann Champions League i handboll efter en förlängningsrysare.

Tyskarna, med Daniel Pettersson och Oscar Bergendahl i laget, vände finalen mot Kielce när matchen bröts efter ett sjukdomsfall på pressläktaren.

– En bragd av Magdeburg, säger Viaplays expert Claes Hellgren.

Efter finalen meddelade arrangören att den polske journalisten som föll ihop har avlidit.

Polska Kielce hade greppet om Champions League-finalen mot Magdeburg med tolv minuter kvar när man ledde med 22–20.

Då avbröts matchen plötsligt efter att en journalist hade fallit ihop på pressläktaren.

Enligt Viaplays expert Claes Hellgren, som var på plats, hade journalisten drabbats av hjärtproblem.

Efter finalen gav det europeiska handbollsförbundet det tragiska beskedet att journalisten, 51-årige Paweł Kotwica från polska Echo Dnia, dött.

Hade inte vunnit sedan 2002

När matchen återupptogs tog det fem minuter innan Kielce gjorde mål igen och Magdeburg kunde gå i kapp.

När tyskarna tog ledningen med 25–24 var det första gången man var i ledningen sedan 6–5 i början av matchen.

Gisli Kristjansson.

Efter 26–26 vid ordinarie tid blev det förlängning. Den förde Magdeburg även om Kielce hade chansen att kvittera med sista anfallet.

Till slut vann Magdeburg, som slog ut Barcelona på straffar i semifinalen i går, med 30–29 och vann Champions League för första gången sedan 2021 medan Kielce åkte på sin andra raka finalförlust.

Magdeburg har de senaste två åren visat att man verkligen är tillbaka i världstoppen efter flera tunga år (se faktaruta nedan).

”Otroligt starkt”

Det betyder också att vi fick två svenska mästare i den finaste av klubbturneringar: Daniel Pettersson, som spelade hela matchen på högerkanten men bara gjorde ett mål (dock ett viktigt i slutskedet av ordinarie tid), och Oscar Bergendahl, som bara spelade några få minuter bakåt.

Magdeburgs store hjälte var spelmotorn Gisli Kristjansson som gjorde sensationell comeback när han klev in i mitten av första halvlek efter att slagit axeln ur led i semin i går och förutspåtts vara borta under lång tid framöver. Men islänningen gick in och gjorde sex mål på åtta avslut i finalen.

Bennet Wiegert och Gisli Kristjansson.

– Den allra, allra mest fantastiska spelaren i den här matchen var spelaren vi aldrig trodde skulle stå på planen i dag – Gisli Kristjansson. Så otroligt starkt. Det här var en bragd av Magdeburg.

Kristjansson utsågs också till Final 4:s MVP och det blev därmed 23-åringen andra tunga MVP-utnämning i år. Häromdagen korades han till Bundesligas bästa spelare i år.

Men bäst totalt sett i finalen var kanske linjespelaren Magnus Saugstrup från Danmark som var strålande både framåt och bakåt, inte minst när matchen skulle avgöras.

Nästa år blir det fyra svenskar i Magdeburg när Felix Claar och Albin Lagergren ansluter.