FIS-chefen kan skrota klassiska femmilen

Publicerad 2020-03-04

Dario Cologna (höger) vann Holmenkollens femmil förra säsongen.

Söndagens femmil i Holmenkollen kan bli den sista.

För att klassikern ska kunna fortsätta höjs nu röster om att begränsa antalet norska åkare.

– Vi måste tänka på längdskidåkningens bästa, säger NRK:s expert Torgeir Björn till VG.

118 år har gått sedan Holmenkollens femmil gick av stapeln för första gången. Så sent som för sex år sedan stod 70 herrar på startlinjen. Ifjol var det bara 45 stycken. En siffra som kan sjunka än mer till söndagens lopp.

Nu tycker internationella skidförbundets (FIS) ordförande Pierre Mignerey att man bör överväga att skrota femmilen helt och hållet.

– Måste det vara 50 kilometer i Holmenkollen? Vi måste göra något, säger han till norska VG.

Norge för dominanta

Norge dominerade den svensk-norska Ski Touren som nyligen avslutades när de lade beslag på de sex första platserna i sammandraget.

En dominans som Mignerey menar har betydelse för det uteblivna intresset för femmilen. I och med att loppet går i Norge har hemmanationen rätt att starta med 15 åkare.

Pierre Mignerey vill skrota femmilen.

När bara de 30 bästa får världscuppoäng tror Mignerey att många väljer att avstå för att de norska åkarna är för bra. Till exempel står fransmännen över söndags femmil helt och hållet.

– De väljer en helg och en tävling där de kan få bra resultat istället. Flera åkare ser att det inte finns plats för dem. Vi kan inte ha det så, säger FIS-chefen.

Kan begränsa antalet norska åkare

En förslag som det pratas om är att begränsa antalet norska åkare som får starta. Något som den förra storåkaren Oddvar Brå inte tycker är en bra idé.

– Det är skandalöst om inte normännen får åka. Vi har så många bra. Vi kan inte straffas eftersom vi är bra, säger Brå.

Förslaget får dock medhåll av NRK:s expert Torgeir Björn.

– Det är en av de mest ikoniska tävlingarna vi har och en av de mest centrala i längdsporten. Vi måste se till att populariteten fortsätter, och vi måste förmodligen minska den nationella kvoten. Vi måste tänka på längdskidåkningens bästa, säger Björn.