Mot Slovakien fixade främst NHL-stjärnorna 5–0-segern.

– Våra bästa 60 minuter i turneringen, säger förbundskaptenen Kari Jalonen.

Ishockey-VM

Ja, grupp B i St Petersburg har mest handlat om två obesegrade nationer.

Finland gick efter kvällens övertygande seger mot Slovakien åter upp i grupptopp. Lejonen har vunnit samtliga sex matcher, Kanada alla fem hittills.

Lönnlöven möter Frankrike på måndag och sedan möts Finland och Kanada i en gruppfinal på tisdag.

Kaptenen satte första

Mot Slovakien stod det 0–0 efter första perioden trots flera klara chanser för båda lagen.

Men i den andra ökade Finland tempot och aggressiviteten – och utdelningen kom.

Mikko Koivu, lagkapten både i Minnesota Wild och landslaget, satte 1–0 i power play efter att pucken styrts in via en slovakisk klubba 11.07 in i perioden. Bara 40 sekunder senare utökade CSKA Moskvas Antti Pihlström till 2–0.

I den tredje perioden styrde Florida Panthers Aleksander Barkov in 3–0 som såg ut att bli slutresultatet.

Men icke. Finland ville ha mer. Detta skedde:

19.45: 4–0 efter att Barkovs Panthers-polare Jussi Jokinen retfullt enkelt lyfte in pucken i ett friläge.

19.57: 5–0 efter att 18-årige underbarnet Patrik Laine gjort sitt sjätte mål i sitt debut-VM.

– Viktigaste i segern var att alla fyra kedjor hade en stark match. Vi höll i pucken, utmanade och fick även bra stöd från backarna. Det var våra bästa 60 minuter i denna turnering, säger förbundskaptenen Kari Jalonen till Yle.

Andra nollan för Saros

I Finlands mål stod 21-åringen Juuse Saros för andra gången i detta VM. Han höll nollan mot Ungern tidigare och nu räddade han de 14 slovakiska skotten för ytterligare ett perfekt resultat.

Den unge keepern fick beröm av den ett år yngre, men mer välmeriterade, Barkov.

– Framför allt i den första perioden hade motståndarna många målchanser, men sedan förbättrade vi spelet och gjorde de nödvändiga målen. Och vårt power play var bra, säger 20-åringen till Iltalehti.

Trots Saros storspel talar mycket för att Finland i gruppfinalen och slutspelet förlitar sig på KHL-stjärnan Mikko Koskinen i kassen.

För Slovakien väntar nu en direkt avgörande match mot USA om den fjärde och sista kvartsfinalplatsen från grupp B. Slovakerna måste vinna under ordinarie tid för att passera amerikanerna.