Osannolikt dramatiskt

LINKÖPING. Det blev en osannolikt dramatisk sjätte SM-final och en lika osannolik matchvinnare när doldisen Eric Johansson avgjorde i sudden death genom att peta in 3–2 för HV 71.

Det var kanske inte helt välförtjänt i den här matchen, men sett till serien som helhet är HV värdiga mästare. De vände ett underläge på 0–2 i matcher och vann fyra raka finalmatcher. Linköping ska ha all heder av att de sålde sig dyrt i sista matchen.

Östgötarna kvitterade HV:s ledning två gånger under ordinarie tid och tvingade fram en förlängning. Sett till hela matchen hade HV den där extra lilla turen som krävdes. Linköping hade än en gång otur med ett bortdömt mål, där domaren Ulf Rönmark blåste av för tidigt i en situation i andra perioden, där Stefan Liv inte blockerat pucken. Men Stefan Liv var till slut skillnaden den här kvällen. Linköping utklassade HV i antalet kvalificerade målchanser, men Liv tog nästan allt.

Inget lag vinner SM-guld utan en het målvakt och Stefan Liv har visat att han är en vinnare i två finaler nu - han höll nollan i två raka SM-finaler när HV slog Färjestad 2004.

HV 71 fick en drömöppning med ett ledningsmål redan efter 1.47 genom ett backskott från David Petrasek i spel i numerärt överläge. HV kontrollerade sedan resten av perioden och det såg ut som det var på väg som det gjort i de tre senaste matcherna. Men Linköping kom ut som ett helt nytt lag i andra perioden. De pumpade på mot Stefan Liv i HV:s mål och vann skotten med 15-6. Där var Livs spel matchavgörande. I den tredje perioden var det jämnare och matchen gick till sudden death. Där var det som vanligt tillfälligheter avgjorde.