TVÅNGSARBETE OCH TORTYR

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-01

Straffades till omskolningsläger

När människorättsaktivisten Liu Jie krävde reformer och att omskolningslägren skulle stängas straffades hon med att själv skickas på omskolningsläger i 18 månader.

Inför det kinesiska kommunistpartiets 17:e kongress i oktober 2007 arrangerade Liu Jie en namninsamling och fick ihop 12 000 underskrifter med krav på att kongressen skulle genomföra politiska och juridiska reformer i Kina. I det öppna brevet krävdes även att den hårt kritiserade strafformen, ”omskolning genom arbete”, som ger poliser rätt att utan rättegång skicka människor till omskolningsläger, skulle avskaffas. Liu Jie greps av polisen och hon anklagades för att ha ”skapat bråk” och ”stört den allmänna ordningen”. Som straff beslutades att hon skulle skickas till Qiqihaerlägret i nordöstra Kina i 18 månader.

I lägret tvingas fångarna arbeta 14 timmar om dagen med att tillverka föremål och använda farliga kemikalier som gav huvudvärk och problem med ögonen och huden. När fångarna protesterade mot de usla förhållandena i lägret bestraffades de genom att skickas till ett läger med ännu svårare förhållanden. Den 22 maj fördes Liu Jie tillsammans med cirka 30 andra fångar till Harbinlägret där narkomaner och andra missbrukare hålls internerade.

Liu Jie har även torterats i den så kallade ”tigerbänken”, där fångens händer bakbinds, låren surras fast vid bänken och fötterna placeras högt med hjälp av tegelstenar. Under fem dagar i sträck satt hon fastbunden i denna mycket plågsamma ställning, vilket orsakade svåra smärtor och skador på hennes ben.

Liu Jies kamp mot myndigheterna började redan 1997, då de lokala myndigheterna i Beian genom kontraktsbrott tog kontroll över hennes mejeriföretag. I en intervju år 2007 med den brittiska tidningen The Guardian sade hon: ”Staten vill inte ha medborgare som mig”.

Amnesty International

Följ ämnen i artikeln