Därför är fotboll lika med politik i Liverpool

Frida Fagerlunds nyhetsbrev vecka 19

Publicerad 2023-05-11

Få saker är så förutsägbara som engelska tabloider. Inte alla kanske, men innan jag ens hinner klicka på morgonens nummer av Daily Mail svävar rubrikerna redan framför mina ögon.

Kung Charles kröning förra helgen var inget undantag.


Sportbrevet skrivs av Sportbladets profiler och skickas ut en gång varje vecka via mejl – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial. Det här är ett smakprov, för att inte missa nästa brev – signa upp dig HÄR!


Att tidningen lyckades krysta fram så många vinklar dagarna innan och efter (inklusive ett par syrliga artiklar om Prins Harry och Megxit) är nästan imponerande. De handlade om Charles som ung, Camillas ”makalösa väg” fram till tronen, kläderna, hästarna, parets ”oerhörda generositet”.

Efteråt pratades det om den ”stordådiga festen” och hur ”hela världens ögon” riktades mot London och Windsor. Allt medan alla försökte ignorera det ironiska i att huvudakten Katy Perry upprepande gånger sjöng om USA:s självständighetsdag i låten ”Firework”.

Sedan ägnades några sidor åt de som inte höll med om att Charles kröning var årets höjdpunkt.

En del republikanska demonstranter greps först av polis, men mottog senare ursäkter eftersom många gripanden egentligen saknade grund. Daily Mail citerade dock premiärminister Rishi Sunak som menade att polisen gjorde ett fantastiskt jobb. Sedan hoppade han in i sin skattebetalda helikopter och flög till Southampton, en sträcka som hade tagit drygt en timme med tåg, påpekade tidningar som The Guardian och Independent (inte ett ord om detta i Daily Mail).

Allra mest debatterat blev däremot Liverpool-supportrarnas ”anskrämliga beteende”. I samma sekund som Premier League rådde sina klubbar att spela ”God save the King” innan helgens matcher torde Liverpool ha svalt hårt och insett vad som komma skulle.

Att inte spela nationalsången var inget alternativ. Att scousers inte skulle ta chansen att göra sina röster hörda fanns inte heller på kartan.

Banderollen Liverpool-fansen höll upp i matchen mot Brentford.

Mycket riktigt, på lördagen gjorde kaptenen Jordan Henderson ett tappert försök att sjunga trots en mullrande vägg av burop. Trent Alexander-Arnold, född i West Derby, Liverpool, mimade liksom halvt innan han slutligen gav upp.

Frågan ”varför” behöver knappast ställas. De föraktfulla känslorna löper så långt tillbaka i tiden som till den stora svälten i mitten av 1800-talet då en irländsk flyktingvåg drog in över staden.

”Scouse” var länge en nedsättande term riktad mot de fattigaste irländska bosättarna, men används i dag lika ofta (om inte oftare) som ”engelsman” bland invånarna. Med stolthet, bör tilläggas. Hillsborough-katastrofen gjorde sin beskärda del för att spä på Liverpools känsla att de stod utanför resten av landet och behandlades därefter.

Det ska sägas att många engelsmän ställer sig oförstående till Liverpool-bornas kraftfulla förakt mot etablissemanget. Då var då och nu är nu, resonerar vissa i min närhet, och anser att protestaktionerna mot kungahuset splittrar dagens samhälle snarare än gör någon nytta.

Å andra sidan har Storbritannien bevisligen fortfarande problem med utanförskap. Faktum är att den brittiska ekonomins största strukturella svaghet är att städer som Manchester, Newcastle, Birmingham, och i viss mån Liverpool, bidrar oerhört lite till landets ekonomi.

Fotboll är ju inte politik, tänker ni kanske. Det kan hända att de 50,000 Liverpool-supportrar som tog sig till Anfield för att se sitt lag spela håller med. Buropen vid nationalsången påminde Kung Charles – och framför allt tabloiderna – om att alla inte känner samma rosenskimrande glädjeyra när kungafamiljen är i fokus. En viktig påminnelse, om än förutsägbar.


TILL SIST

...Kristoffer Bergström gjorde ett hjärtvärmande reportage om 13-åriga Hillevi som drömmer om att delta i Paralympics. Fotograf Pontus Orres bilder är dessutom helt sensationella.

...Bottenstriden i Premier League är nästan en större rysare jämfört med kampen om ligatiteln och Champions League-platserna. Efter en galen Bank Holiday-måndag med 21 mål på tre matcher har statistiksajten Opta kommit med sin senaste profetia. Just nu ser det riktigt illa ut för framför allt Southampton och Leeds.

...Jag har aldrig trott så lite på att Erling Haalands nästa steg i karriären är en flytt till Real Madrid som efter att pappa Alfie kastades ut från Santiago Bernabéu.

/Frida


Sportbrevet skrivs av Sportbladets profiler och skickas ut en gång varje vecka via mejl – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial. Det här är ett smakprov, för att inte missa nästa brev – signa upp dig HÄR!