Hammarström avgjorde med mål i sudden death

Publicerad 2017-03-17

Mattias Hammarström.

SANDVIKEN. Sandviken ledde med 2–0 och hade ena benet i SM-finalen.

Då vände Edsbyn på matchen.

Med ett mål i sudden death tvingade Mattias Hammarström fram en femte och avgörande semifinal.

– Det var riktigt skönt, säger matchhjälten till Sportbladet.

Sandviken ledde semifinalserien med 2–1 och hade chansen att säkra finalplatsen på hemmaplan under fredagen. Att spelarna kastades ut från Göransson arena och tvingades spela utomhus på Jernvallen skulle inte hindra dem från att ta den.

– Vi har prickat in formen i slutspelet och växer för varje match. Det spelar ingen roll vad det är för is. Vi har bestämt oss. Vi ska till final, klargjorde skyttekungen Erik Pettersson före matchen.

Svensson storspelade

Visst, Sandviken tog initiativet direkt, men Anders Svensson storspelade i Edsbyns mål och svarade för en rad kvalificerade räddningar. Men i matchminut 30, då Christoffer Edlund kom helt fri efter att ha plockat ner en Ted Haraldsson-signerad lyrboll, tvingades han kapitulera.

2–0 på straff

Det blev inte fler mål i första halvlek, men direkt efter pausvilan rasslade det på nytt bakom Svensson. Detta sedan Daniel Välitalo med ojusta medel stoppat Erik Pettersson, som dundrade in bollen som betydde 2–0 från straffpunkten.

Hammarström hjälte

I det läget talade inget för Edsbyn, men Joel Edlings 1–2-reducering gav matchen ny nerv och en och en halv minut senare gjorde hans storebror, Jonas, 2–2 på hörna.

– Vi försöker hålla boll i första delen av matchen och jag vet inte om det blev på bekostnad av attacken. Men när de har 2–0 växlar vi upp i vår offensiv, säger Mattias Hammarström.

Resultatet stod sig matchen ut och bara 30 sekunder in på förlängningen skickade Hammarström in det avgörande målet.

– Daniel Liw går iväg ganska ensam och ska skjuta, men missar bollen två gånger. Då kommer jag i andravågen och får klappa dit bollen. Det är klart att det är skönt, säger Hammarström.

Kan bli hälsingederby

Den femte och direkt avgörande semifinalen spelas i Edsbyn på söndag. Det segrande laget får möta Bollnäs i SM-finalen på Tele2 Arena nästa lördag, den 25 mars.

Det kan alltså bli ett hälsingederby vilket inte har hänt sedan 1963, då Söderhamns-laget Broberg besegrade Edsbyn med 3–1 på Stockholms stadion.

– Det vore så jäkla häftigt, säger Hammarström.