Hemligheten bakom det skadefria landslaget

Publicerad 2023-01-22

GÖTEBORG. Lag efter lag tvingas klara sig utan nyckelspelare i VM.

Men fem matcher in i VM är Sverige fortfarande skadefritt.

Ren tur?

– Nej, absolut inte, säger lagläkaren Daniel Jerrhag.

Island fick klara sig helt utan sin största stjärna, Aron Palmarsson, mot Sverige på grund av en vadskada. Och efter en knapp kvart kastade höstens kanske hetaste spelare i världen, Omar Ingi Magnusson, in handduken med bekymmer med ena armen.

Frankrike fick en hel drös spelare skadade inför VM och har fått klara sig utan superstjärnan Dika Mem i de fyra senaste VM-matcherna.

I Danmark har Rasmus Lauge fortfarande inte spelat en minut i VM.

De flesta VM-lag har drabbats av en eller flera skador, inte sällan på viktiga spelare.

Samtidigt har Sverige inte en enda spelare som begränsas av någon skada.

Ren tur, eller?

– Nej, absolut inte, säger landslagsläkaren Daniel Jerrhag.

Gottfridsson har lagt om sin återhämtning

Så kallade ”våldskador” kan man förstås aldrig skydda sig mot. Där gäller det att ha en dos tur.

Men det finns flera andra förklaringar till att de svenska VM-spelarna håller sig skadefria.

En viktig faktor är den uthållighetssatsning som Glenn Solberg initierade när han tog över som förbundskapten. Det har skrivits betydligt mer om damlandslagets fyssatsning under samma tid med Tomas Axnér vid rodret men herrarna har haft motsvarande fokus på att förbättra uthålligheten för att dels orka spela sin tempohandboll under en hel turnering och dels förbättra återhämtningen och därigenom minska skaderisken. Detta i en handbollsvärld där fysträning länge varit synonymt med att lyfta skrot på ett gym.

Den här satsningen innebär att SOK:s fyschef Rickard Nilsson fått en större roll i landslaget. Han reser runt med Solberg och träffar spelarna i deras klubbar och lägger upp individuella fysprogram för dem (med klubbarnas goda minne).

– Både Glenn och Tomas (Svensson) tycker att fysen är viktig och de är intresserade av ett helhetsgrepp och att man inte bara, som det varit lite mer förut, åker runt till spelarna och pratar handboll med dem. Nu pratar man om ”en hel idrottsman”, säger Nilsson.

Tester visar hur uthålligheten, och därmed återhämtningskapaciteten, ökat under Solbergs år.

– Absolut, den blir bara bättre och bättre, säger Nilsson.

I Sportbladet i går berättade Andreas Palicka hur mycket Nilsson betytt för honom.

Jim Gottfrisson är en annan som lagt om sin träning ihop med Nilsson.

– Jag har ändrat mycket i min träning med hjälp av Rickard, inte minst när det gäller återhämtningen efter matcherna. Jag har tjatat mig till en motionscykel i Flensburg som materialaren tar med sig till varje match så jag kan cykla ner, för forskningen visar att det är det mest effektiva, säger spelmotorn.

Sverige är klart för kvartsfinal – i kväll möter Blågult Portugal.

Läkaren har aldrig haft ett lugnare mästerskap

Läkaren Daniel Jerrhag, som varit med i landslaget i många år, ser en skillnad jämfört med tidigare i upplägget under Solberg som förebygger skador.

– Vi tränar mindre intensivt under mästerskapen nu än vi gjort tidigare. När vi har match presterar vi, däremellan återhämtar vi oss. Det är en förklaring, säger han.

Niclas Ekberg instämmer, lyfter ledningens lyhördhet för spelarnas individuella behov mellan matcherna och menar att mycket av handbollsträningen kan ersättas av teorigenomgångar tack vare spelarnas stora handbollskunnande i det här laget.

– Ibland fungerar en grupp bättre om man kör det praktiskt. Men vi är väldigt bra på att kommunicera i den här gruppen och duktiga på att bara gå igenom sakerna i teorirummet och få ut mycket av det.

En annan viktig faktor till att spelarna är fräscha, och därmed har lättare för att hålla sig skadefria, är den stora rotationen under matcherna. Sverige har bytt på klockan i stort sett alla landskamper sedan förra våren.

– Jag vill inte jinxa något, men vi har spelat sju matcher med matcherna mot Serbien och i princip har ingen i laget spelat mer än halva speltiden, säger Jerrhag.

Han har aldrig haft så lite att göra på ett mästerskap som i detta VM.

– Peppar, peppar, men det har jag faktiskt inte.