Sydafrika världsmästare i rugby efter jättedrama

Historiskt domslut i VM-finalen i rugby

Uppdaterad 2023-10-29 | Publicerad 2023-10-28

Nya Zeeland var nära en mirakelvändning i VM-finalen i rugby.

Men Sydafrika vann den högdramatiska finalen med 12–11 – och är nu historiskt som första landslag med fyra VM-guld.

– Folk som inte är från Sydafrika förstår inte vad det här betyder för vårt land, säger lagkaptenen Siya Kolisi.

Med tre VM-guld vardera var det de två mest framgångsrika rugbylandslagen som ställdes mot varandra i Paris.

På Stade de France i Paris kopplade det regerande mästarlaget Sydafrika greppet. ”Springboks”, som det sydafrikanska landslaget kallas, ledde med 9–3 när det som inte fick hända inträffade för Nya Zeeland (All Blacks).

Historiskt rött kort

Med några minuter kvar av första halvlek fick lagkaptenen Sam Cane ett historiskt rött kort och laget fick spela resten av matchen med 14 man. Aldrig tidigare har en spelare fått ett rött kort i en VM-final.

Nya Zeeland gick in till andra halvlek i underläge 6–12, väl medvetna om att ett lag aldrig har vänt underläge i halvtid till seger i en VM-final.

Men trots att historiken talade emot ”All Blacks” skulle man närma sig.

Sydafrikas lagkapten Siya Kolisi fick gult kort och Sydafrika fick spela med 14 man i tio minuter – och Nya Zeeland hämtade in fem poäng.

Nära mirakelvändning

Resultatet stod sig länge och mirakelvändningen var nära.

”All Blacks” fick också ett gyllene läge med lite mer än fem minuter kvar att spela men Jordie Barrett missade en straffspark.

Den missen blev avgörande.

Sydafrika vann med 12–11 och försvarade därmed guldet från fyra år sedan.

– Folk som inte är från Sydafrika förstår inte vad det här betyder för vårt land. Det här handlar om mer än sporten. Vårt land går igenom så mycket. Vi är det lilla hopp många har och vi är så tacksamma och jag vill bara säga tack till alla i Sydafrika, säger Siya Kolisi i segerintervjun i Viaplays sändning.