Tvingas betala miljoner för spel på minderåriga

Zlatans bolag Bethard varnas av Spelinspektionen: Är en direkt fara

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Zlatan Ibrahimovic spelbolag tvingas, som ett av åtta bolag, betala en sanktionsavgift för att ha erbjudit spel på matcher med minderåriga spelare.

Ibrahimovics Bethard Group Limited varnas av Spelinspektionen och ska betala 2,5 miljoner kronor.

I mars 2018 presenterade Bethard Group Limited nyheten att fotbollsprofilen Zlatan Ibrahimovic klivit in som delägare i bolaget. Enligt breakit.se följdes nyheten av ett rekordår för företaget som i januari 2019 presenterade en fördubblad omsättning och en vändning från ett minusresultat till en vinst på 19,7 miljoner kronor.

”Är en direkt fara”

Nu tvingas spelbolaget betala en sanktionsavgift till spelinspektionen efter att ha brutit mot förbudet att erbjuda spel på tävlingar där den övervägande delen av deltagarna är under 18 år.

”Enligt Spelinspektionens bedömning innebär tillhandahållandet av vadhållning på händelser eller evenemang där övervägande andel spelare är under 18 år en direkt fara för att minderåriga riskerar att utsättas för påverkan att manipulera resultat, vilket i sin tur leder till negativa konsekvenser av spelande”, skriver Spelinspektionen.

1 av 2 | Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN

”En bra och tydlig signal”

Totalt åtta olika spelbolag bötfälls där Zlatans Bethard varnas och tvingas betala 2,5 miljoner kronor i sanktionsavgift. Störst sanktionsavgift får Hillside (Sports) ENC (bet365) och TSG Interactive PLC (pokerstars) på tio miljoner kronor vardera.

Totalt ska de åtta bolagen tillsammans betala 41,2 miljoner kronor i ett beslut som välkomnas av Riksidrottsförbundet.

– Spelinspektionen ger en bra och tydlig signal att de vill ta kontrollen över spelmarknaden och se till att lagar som gäller för licens följs. Det är ett steg i rätt riktning och jag hoppas att bötesbeloppen är kännbara för spelbolagen så de verkligen också ändrar sig, säger ordförande Björn Eriksson i ett pressmeddelande.

Publicerad:

LÄS VIDARE