Vann VM-brons – nu petas hon från Norges trupp

Uppdaterad 2020-04-29 | Publicerad 2020-04-28

I Seefeld tog Mari Eide ett överraskande VM-brons.

Ett år senare petas 30-åringen från norska skidlandslaget.

Scenerna i Seefeld blev känslosamma. Mari Eide vann bronset bakom Stina Nilsson.

Mari Eide förlorade inför säsongen storasystern Ida Eide som tragisk gick bort efter hjärtstillestånd i ett motionslopp.

Efter loppet kom tårarna och på presskonferensen som följde loppet grät även Stina Nilsson.

– Jag unnar verkligen Mari att hon står på pallen i dag. Det hon gått igenom är otroligt tufft, jag har själv syskon så jag vet hur mycket de betyder för mig, sa Stina Nilsson.

Mari Edie

”Inte presterat normal nivå”

Medaljen motiverade Mari Edie att fortsätta satsa på skidorna. Men inför kommande säsong får hon inte längre plats i det norska skidlandslagets träningsgrupp.

Något som den norska tränaren Ole Morten Iversen fick kommentera på den digitala presskonferensen under tisdagen. Resultat under den gångna säsongen med sjukdom ligger till grund för beslutet.

– Mari har inte presterat på den nivå som hon normalt ska vara på. Men det betyder inte att vi har trappat tron på Mario. Hon kan vara med och kämpa om en plats till Oberstdorf (VM 2021) och Peking (OS 2022) om hon själv vill det, säger tränaren.

Marie Eide har gjort 70 starter i världscupen hittills.

Som en ekonomisk följd av coronakrisen tvingas det Norska skidförbundet banta sina trupper. På damsidan blir det tio åkare istället för tolv.

En av de som får plats är talangen Helene Marie Fossesholm.