Glöm SM-finalen, Ystad

Publicerad 2016-02-03

Kristianstad förstörde Ystads premiärfest i nya arenan

YSTAD. Kristianstad och Ystad spåddes göra upp om SM-guldet.

I kväll kraschade de regerande mästarna YIF:s premiärfest i den nya arenan när man vann med 31-27.

Och nu tror inte många att Kim Andersson & Co ska spela SM-final.

Ystad ställde till med handbollsfest på onsdagskvällen i elitseriens omstart:

* Toppmöte mellan Kristianstad och Ystads IF.

* Sex EM-spelare på plan.

* Första elitseriematchen i nya Ystad Arena.

* Nytt publikrekord för Ystadshandbollen: 2430 åskådare.

Då kraschade giganterna från nordöstra Skåne partyt.

YIF inledde bra med att fixstjärnorna Lukas Nilsson och Kim Andersson gjorde klubbens första mål i den nya arenan när man gick fram till en 5-2-ledning. Sedan rasade hemmalaget ihop och serieledarna kunde göra 7-1 på tolv minuter till 9-6-ledning.

Ystad kom därefter aldrig ifatt. De båda storskyttarna Nilsson och Andersson hade en tung afton och YIF:s spel i numerärt överläge var katastrofalt före paus. Kristianstad drabbades av fyra tvåminutare men vann dem med sammanlagt 6-1.

Gudmundsson bäst

Nebojsa Simic i Kristianstads mål spelade upp sig efter en trög inledning och var nästan 50-procentig i första halvlek. Räddningarna och det fina försvarsspelet gav flera enkla kontringar för gästerna som förvaltades väl av kantraketerna Jerry Tollbring och Kristian Björnsen. I de uppställda anfallen var Olafur Gudmundsson en gigant och det stod 15-10 i paus. Den femmålsledningen utökades snabbt i andra halvlek till det dubbla efter 40 minuter i en tung maktdemonstation av Kristianstad.

Som mest ledde Kristianstad med 25-13. Då spikade Anders Persson igen totalt i YIF:s mål och hemmalaget gjorde 7-0 på tio minuter. Men man kom aldrig närmare än tre mål och matchen slutade 31-27.

– Jävligt tungt, säger Kim Andersson som hämmades av att ryggskottet från december delvis slogs upp så sent som i måndags.

– Jag ska inte skylla på det men jag kände mig inte jätterask i kväll. Det är bottentradigt. Är det inte axeln, knäet eller foten så är det ryggen, suckar han.

Lukas Nilsson var sliten efter EM.

– Jag kände mig pigg inför matchen men tog slut rätt snabbt.

Superenkäten säger Alingsås

Inför säsongen trodde många att Kristianstad och Ystad skulle göra upp om SM-guldet: Kristianstad fick 37,5 procent av rösterna i Sportbladets superenkät med elitseriespelarna mot Ystads 37 procent.

Det gör man inte längre.

Att suveräna serieledarna Kristianstad kommer att stå på ena planhalvan i SM-finalen den 22 maj i Malmö talar det allra mesta för.

Men frågan är vilka som står på den andra.

Sportbladet ställde frågan till 150 elitseriespelare i en ny superenkät under mellandagarna just före EM-uppehållet.

Då är Alingsås en klar favorit. Serietvåan får hela 58 procent av rösterna. Ystad är dock solklart andraval på 25 procent. Därefter följer Malmö med 7 procent.

– Alingsås har sett bättre ut så det är inget konstigt, säger Nilsson, som förstås vill avsluta med en SM-final innan han drar till Kiel.