Hon är folkets val: ’Blir stolt och glad’

Publicerad 2015-12-23

Kalla mest populär för andra året

2014 gick Charlotte Kalla ikapp och förbi.

2015 stack hon i backen och skaffade sig en lucka ner till Zlatan Ibrahimovic.

Sportbladets Marcus Leifby åkte till Davos för att testa något nytt – att göra en småputtrig intervju med Sveriges mest populära idrottare.

Efter en 43:e (!) plats i sprint...

När man åker bil från Zürich till Davos är det bara en tidsfråga innan Löjtnant Morris Schaffer (Clint Eastwood) från ”Örnnästet” (1968) ska komma flygande från en linbane-kabin längs med vägen.

Det är först när man kommer fram till hotell Cresta Sun mitt i Davos som man inser att man bara har drömt sig bort, för hotellet ser inte alls ut som Schloss Adler.

Foajén påminner om något Sällskapsresan-liknande tillhåll, tidstypisk träinredning, heltäckningsmattor och en soffgrupp du hade fått betala pengar för att bli av med på Blocket.

Här, på 1 600 meters höjd, har det svenska skidlandslaget haft sin bas ett tag, det är inte så konstigt att man blir andfådd av att ta de fem-sex trappstegen ned till hotellobbyn.

Två dagar före vårt 45-minutersbesök slutade Charlotte Kalla 43:a i världscupens sprint så vi vet inte riktigt vilken Charlotte Kalla som kommer att dyka upp.

Det har gått sju år sedan jag träffade Kalla första gången, uppe på Alpe Cermis i Val di Fiemme, efter segern i Tour de Ski, det som blev hennes definitiva genombrott.

Sedan dess har hon tagit två OS-guld, tre OS-silver, två VM-guld, fyra VM-silver och tre VM-brons, blivit en av våra absolut mest folkkära och framgångsrika längdskidåkare genom tiderna, och vunnit en popularitet ute i stugorna som inte ens Zlatan Ibrahimovic kan mäta sig med.

Kalla minns inte det mötet, förstås, men hon minns dagarna, och att hon i intervjun efter segern råkade berättade att hon laddat upp med Ronny och Ragges ”Köra fort som fan”.

Hon skakar på huvudet när vi pratar om åren som gått.

Hur har du förändrats som person sedan 2008?

– Jag vet faktiskt inte…

Du tänker länge. Du kanske inte har förändrats?

– Det är så mycket som har hänt. OS-guldet i stafett… och OS-guldet i Vancouver, på inledningsdistansen. När det har gått bra en säsong har det nästan tagit en säsong innan jag varit på topp igen, det var därför det var så häftigt att det gick så bra i hemma-VM i Falun, året efter OS.

Var förvarar du alla dina medaljer?

– I vapenskåpet. Det har varit en del inbrott där hemma och de vill jag inte bli av med.

”Det här är en stor bonus”

Träning, målbilder, tävling, resultat, utveckling – och medaljer.

Det är ofta där man hamnar när man intervjuar Charlotte Kalla.

Råkar man glida in på gräsklippning så kan man ge sig tusan på att det finns en strategi och ett mål med det också.

Mer om det senare.

Du är Sveriges populäraste idrottare för andra året i rad – och du ökar dessutom avståndet ner till Zlatan. Hur känns det att vara så populär?

– Oj. Det är svårt att ta på men man blir stolt och glad. Det känns som en fin summering av vad 2015 var för mig, med hemma-VM i Falun. Det här är en stor bonus.

Vad har du som Zlatan saknar?

– Nä men… skidor på fötterna? Han är ju den största, det är han. Han spelar fotboll, det är en världsidrott och sån konkurrens. Det är dumt att jämföra så.

Har Zlatan någon egenskap du skulle vilja ha?

– Ja men han tror verkligen på det han gör – och han gör det han ska fullt ut. Det kan jag imponeras av.

Det verkar du också göra. Men ett sånt här år, när det är varken VM eller OS, blir det inte svårare att hitta motivation då?

– Nej, det här är första gången jag har en chans att placera mig riktigt bra i den totala världscupen. Senast det var mästerskapsfritt, och jag fokuserade på världscupen, då hade det inte lossnat i den klassiska åkningen. Nu känns det som att jag har bättre möjligheter att prestera jämnare, även om det inte har blivit så jämnt som jag hoppats på.

Men OS och ett hemma-VM jämfört med ”lite världscup”, är det verkligen ingen skillnad i motivationen?

– Mästerskapsmedaljerna är inte det enda som betyder någonting för mig. Utmaningen nu är att hålla en hög nivå ett helt år i stället för att toppa formen två veckor. Jag vet att det kommer helger då man inte är lika pigg, utmaningen är att göra så många bra lopp som möjligt, ändå.

– Jag vill bli ännu mer allround som skidåkare, att fundera ut vad som fattas mot de allra bästa i de olika disciplinerna och sedan lägga upp en handlingsplan för hur jag ska närma mig, komma dit.

Hur långt sträcker sig din handlingsplan nu?

– Ett år i taget, från april till mars, sedan kan man bryta ner det hur smått som helst, men ofta planerar vi två veckor i stöten och så kan man gå in och justera om det behövs.

Hur länge tänker du hålla på?

– Tidigare har jag sagt 2018 men det börjar kännas nära nu. Det gick så snabbt mellan Vancouver och Sotji, och snart är det OS igen. Vi får se.

Du verkar inte vara en person som grubblar så mycket?

– Jag jobbar med det, försöker att inte grubbla, men jag är nog ganska grubblig periodvis. Jag ser det som en styrka att kunna fråga sig själv om det finns saker man kan göra bättre, och någonstans så vet jag att det är lättare att göra saker bra om jag verkligen fokuserar på rätt tankar.

Att välja rätt tankar?

– Det är det allt handlar om. På morgonen kan man inte plocka upp tanken ”du är trött”. Då funkar det inte så bra.

Hör du såna röster?

– Ja herregud.

Varje dag?

– Ja. Och extra mycket när det går tungt i tävling. Jag har en mental tränare som jag jobbar med, KBT och sånt, men där kan jag bli mycket bättre.

Jag kan tänka mig att man resonerar mycket med sig själv hela tiden när man åker? Typ ”det är två mil kvar, fan vad jobbigt”?

– När det går bra så är det lättare, förstås. Man jobbar med små delmål hela tiden. Att ta sig över krönet. Att jobba med min stakning. När man får tider kan det ibland snurra i väg för mycket och man börjar fundera på tiderna, om någon tar in eller varför det skiljer si och så mycket, och då är man inte i själva utförandet. Då får man ta sig tillbaka dit.

Sämre tankar gör att man åker sämre?

– Så kan det vara. Under tremilen i Falun lyckades jag vända det. Då var det mycket negativa tankar. ”Jag har inga krafter kvar”. Det kändes hopplöst ett tag, men så såg jag klungan en bit framför mig och började tänka att ”alla får en svacka under en tremil”, ”det är inte bara jag som sliter” och ”de andra har det också riktigt jävligt”.

Har du nytta av det privat också?

– Ja, verkligen. Att direkt bestämma sig för något. Det är bättre att bara ta ett beslut än att låta det stjäla energi.

Aftonbladet eller Expressen, Aftonbladet eller Expressen, Aftonbladet eller Expressen?

– Ja precis. Ta beslut direkt. Det kan vara svårt när jag är ledig. Vad man ska göra av all fritid. Det är lättare när det kommer till träning, då är jag bestämd med vad jag vill göra och hur jag ska genomföra det. Morgnarna när man inte har någon träning, då är det inte så lätt att bestämma sig vad man ska göra.

Så vad gör du?

– Lite olika. Läser ganska mycket böcker. Och när vi ligger ute så här sitter vi ganska länge vid måltiderna och snackar.

”Skönt att ha honom här”

Kalla verkar ha släppt den där tunga sprinten och blickar fram emot Tour de Ski.

För första gången är hon inackorderad tillsammans med sin pojkvän och sambo Anders Svanebo som, från den här säsongen, tränar och tävlar med det svenska längdlandslaget.

Du reser och bor med din sambo. Hade du det som krav på honom. Lite ”ska vi vara tillsammans så får du steppa upp lite, ta dig in i landslaget så att vi kan hänga mer”?

– Nej inte riktigt. Men det har varit speciellt. Jag har rest mycket och det är först nu vi åker i väg tillsammans, och är på samma tävlingar. Det är skönt att ha honom här, att slippa ta till Skype för att få prata och ses. Det är en trygghet att se hur den andra har det, och vi har samma rutiner. Vi är i väg samtidigt, och kommer hem samtidigt.

Som att dra till jobbet och säga ”vi ses i kväll älskling!”?

– Ja, men vi bor inte tillsammans när vi är ute. Vi delar inte rum.

Basilusker och professionalitet sätter stopp för det, när landslaget reser är det ledarna som bestämmer vilka som ska dela rum.

Kan man få till något fredagsmys i Davos när man är ute så här, och har någon timme över? Går ni ut och käkar och går på bio och sånt?

– Nä, det har inte blivit så mycket sånt. Vi är oftast tillsammans hela gänget. Vi gör sånt hemma i Sundsvall.

Är det annorlunda att komma hem och bo ihop?

– Tidigare har Anders varit hemma och tagit ansvar för vardagen, nu är det mer naturligt att dela på det, att engagera sig lika mycket i gräsklippning, snöskottning och sånt.

Klipper du gräset?

– Ja. Vi har många slänter på vår tomt så jag klipper alltid gräset med dubbskor på, annars är det farligt.

Handjagare?

– Vi har en gammal sak med en maskin som jag brukar dra runt.

Har du gröna fingrar?

– Nej. Men jag gör gärna sånt när jag känner att jag har tid. Ibland är man sliten av all träning, då är det inte så kul att börja skotta när det har kommit ett par decimeter blötsnö.

Har du funderat på vad du ska göra efter karriären?

– Jag velar där, det är svårt. Å ena sidan känner jag att det är långt fram i tiden, det finns mycket kvar att göra med skidåkningen. Samtidigt har man fått varningar från gamla idrottare att ”det kommer en dag efter karriären”. Men det där är inget som gör mig till en bättre skidåkare, och det är det jag är just nu.

Kan det göra dig stressad, att inte veta?

– Det hade varit skönt att veta, att ha en planering klar, men samtidigt är det lite spännande att inte veta. Det finns många möjligheter.

Får du många erbjudanden?

– Periodvis.

Vad är det konstigaste?

– Jag vet inte riktigt… Det var någon tv-kanal som ville att jag skulle dirigera en orkester.

”Dirigenterna”, du, Claes Elfsberg och Lars Ohly?

– Det kändes inte som min grej riktigt.

När du lägger av är det kanske dags att byta ut ”Blomman” i SVT?

– Man ska aldrig säga aldrig men jag har svårt att se mig själv som tv-expert. Men samtidigt – jag vet ju knappt hur det funkar. Jag ser ingen skidåkning, jag åker ju alltid själv.

Barn?

– Ja, men inte nu som aktiv. Man är så himla egoistisk nu när man är mitt uppe i karriären. Det är fokus på mig, mig, mig. Det är många som skaffar barn nu och har som ambition att komma tillbaka, därför blir det mer snack om det, men det är mest journalisterna som tänker på det där.

De 45 minuterna i Davos börjar ta slut, det är dags att hoppa in i bilen tillsammans med löjtnant Morris Schaffer, vi ska försöka ta oss ut ur landet.

När intervjun går i tryck sitter Charlotte Kalla och resten av landslaget och firar jul uppe i Livigno i den italienska delen av Alperna.

Alla hemma i Sverige kollar ”Kalle och hans vänner” på julafton – men vad gör Kalla och hennes vänner?

– Det är första gången vi firar jul utomlands. Vi äter lite gott och så blir det väl någon tomte, och sedan kommer min mamma och mina två systrar ner. De är inställda på lite skidåkning, shopping och god italiensk mat.

Träningsfritt på julafton?

– Nej, vi kör ett pass.

DIAGRAM: SÅ POPULÄRA ÄR VÅRA SPORTSTJÄRNOR

De är Sveriges mest populära idrottare 2015

Charlotte Kalla, skidor 46 %

Zlatan Ibrahimovic, fotboll 39 %

Sarah Sjöström, simning 26 %

Henrik Lundqvist, ishockey 15 %

Malin Baryard, ridsport 8 %

Henrik Zetterberg, ishockey 7 %

Johan Olsson, skidor 7 %

John Guidetti, fotboll 7 %

Alexander Gustafsson, kampsport 7%

Emil Jönsson, skidor 6%

Emma Green, friidrott 6%

 Undersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. Undersökningen omfattar 1 468 intervjuer bland allmän­heten under perioden 3–8 december 2015 och genomförd som en webbundersökning. De tillfrågade har fått välja max tre idrottare.

De är Sveriges mest populära idrottare 2015 – när kvinnorna får välja

Charlotte Kalla, skidor 49%

Zlatan Ibrahimovic, fotboll 42%

Sarah Sjöström, simning 27%

Malin Baryard, Ridsport 16%

Henrik Lundqvist, ishockey 12%

De är Sveriges mest populära idrottare 2015 – när männen får välja

Charlotte Kalla, skidor 42%

Zlatan Ibrahimovic, fotboll 36%

Sarah Sjöström, simning 24%

Henrik Lundqvist, ishockey 17%

John Guidetti, fotboll 10 %

Följ ämnen i artikeln