Dakarrallyt

Peterhansel tog tredje etappsegern – men Sainz leder

Av: 

Anna Andersson

Stephane Peterhansel tog tredje etappsegern
Stephane Peterhansel tog tredje etappsegern

SPORTBLADET

Han straffades för en kollision.
Han förlorade 13 minuter.
Ändå leder Carlos Sainz Dakarrallyt.

För Carlos Sainz har de två senaste dagarna varit tuffa. Även om han har ledningen av Dakarrallyt, i måndags straffades han med ett tidstillägg på tio minuter för att han kört på en fyrhjuling under den sjunde etappen.
Den tionde etappen mellan Salta och Belén var 795 kilometer lång och förutsättningarna var tuffa. Det var ungefär 40 grader varmt i luften, vilket gjorde att förhållandena inne bilen var extremt krävande. För Carlos Sainz var det jobbigt.

Spanjoren tappade ännu mera tid eftersom Stephane Peterhansel tog sin tredje etappseger 2018. Denna gång vann Dakarlegendaren före Giniel de Villiers, medan Sainz tappade ytterligare 13 minuter på sin teamkollega.

Peterhansel tog tredje etappsegern

I sammandraget är det ändå spanjoren Sainz som har övertaget, detta eftersom Peterhansel tvingades till en ofrivillig paus på närmare två timmar under helgens maratonetapp. Peterhansel är ny tvåa i tabellen sedan Nasser Al Attiyah förlorat en halvtimme under avslutningen av den tionde etappen.

I mc-klassen var det en extremt händelserik etapp under tisdagen. Flera toppförare, som Antoine Meo, Toby Price och Kevin Benavides navigerade fel och tappade värdefull tid. Tuffaste var det för Pirce som tappade närmare 50 minuter på en enda etapp.

Bröt nyckelbenet

Samtidigt som de körde fel ryckte Adrien Van Beveren i täten och han var på väg mot en seger och ledningen i tävlingen, men bara tre kilometer från mål kraschade han. Han bröt nyckelbenet i olyckan och hade sådana smärtor att han tvingades bryta etappen - och tävlingen.
Det gjorde att österrikaren Matthias Walkner tog etappsegern - och också gick upp i ledningen när nu fyra dagars tävlande återstår av Dakarrallyt 2018.
Han har nu närmare 39 minuters försprång på närmste konkurrent, Joan Barreda, i sammandraget.

Dakarrallyt avslutas på lördag.

I Sportbladets guide till Dakarrallyt hittar du alla etapper, tv-tider och segrare.

ANNONS

Säkra spikar, givna helgarderingar och sjuka skrällar. Fixar du 13 rätt på Stryktipset?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Dakarrallyt

Motorsport

Carlos Sainz

Stephane Peterhansel