Sverige har inlett kvalet till basket-EM på ett strålande sett.

I kväll krossade svenskorna Makedonien och 18-åriga supertalangen Klara Lundquist imponerade mest i ett fullsatt Täljehallen.

– Det är kul att komma in och köra på, säger hon till SVT.

I den inledande EM-kval matchen slog Sverige Kroatien med 57–54.

Och mot Makedonien kom den andra raka segern. Siffrorna skrevs till hela 91–41 i ett fullsatt och kokande Täljehallen.

Men öststatslandet stretade emot bra i inledningen av matchen och efter första quarten skilde endast två poäng till Sveriges fördel. I den andra perioden kunde Sverige, genom intensivt försvarsspel och effektivt anfallsspel, dra ifrån och gick till pausvila med 43–30.

18-åriga Klara Lundquist imponerade

Tvillingsystrarna Frida och Elin Eldebrink, tillsammans med storstjärnan Amanda Zahui, till vardags i storlaget USK Prag, gjorde starka avtryck, men mest anmärkningsvärt var att 18-åriga supertalangen Klara Lundquist spelade sex minuter och stod för fyra poäng.

– Vi spelar ett bra lagspel. Det är kul, bara att komma in och köra på, sa Lundquist till SVT i periodpausen.

Efter paus fick 18-åringen än mer förtroende – och tog det. Efter tre perioder var hon hundraprocentig i sitt skytte och Sverige drog ifrån och hade en 22-poängsledning inför sista quarten.

Överlägsna i sista perioden

Väl där var svenskorna helt överlägsna och kunde till slut vinna med hela 40 poängs marginal.

– Det känns fantastiskt att komma hem och spela jättebra basket och vinna stort, sa Amanda Zahui, som blev poängbäst i Sverige, till SVT efter matchen.

SVT: Hur ser du på fortsättningen i det här kvalet?

– Vi kommer vinna alla matcher och gå till VM.

Nästa match för Sverige är mot stjärnspäckade Italien. Övriga lag i grupp H, där Sverige spelar, är nämnda Kroatien och Makedonien.

32 lag i åtta grupper gör upp om fjorton platser, där gruppettorna och de sex bästa tvåorna kvalificerar sig för EM-festen 2019.