Ultrasgrupperna går samman – protesterade mot tillträdesförbud

Publicerad 2024-05-11

AIK-fansens protester under matchen mot Sirius.

Tillträdesförbud utan brott måste bort – det är budskapet som svenska ultrasgrupper framförde under helgens omgångar av superettan och allsvenskan.

Genom manifestationer visade supportrarna sitt missnöje mot dagens lagstiftning.

– Det blir avstängningar för saker som inte är brott, säger Isak Edén ordförande Svenska fotbollssupporterunionen.

I den 30:e matchminuten mellan AIK och Sirius rullades en stor banderoll ut med texten ”tillträdesförbud utan brott måste bort” på Norra stå. Samtidigt genomfördes en växelramsa där en del av supportrarna ropade ut ”fotbollsmördare” och en annan svarade ”polisen”. Protesten var en av flera planerade manifestationer bland landets ultrasgrupper för mer rättssäkerhet kring tillträdesförbud inom svensk elitfotboll.

Anledningen är att det finns ett starkt missnöje kring att tillträdesförbud kan delas ut trots att förundersökningen läggs ner eller att det inte finns någon brottsmisstanke.

– Då borde du rimligtvis inte heller bli avstängd. För lagen som den är i dag så behöver du varken vara misstänkt eller dömd för någonting för att kunna bli avstängd, säger Isak Edén.

Bengalbränning i Malmö FF-klacken under SM-guldmatchen hemma mot Elfsborg i november i fjol. Arkivbild.

Mer offensiva

Tillträdesförbud utfärdas av åklagare när det finns risk för att en person att begå brott för att störa säkerheten under ett idrottsarrangemang. Enligt lagstiftningen kan dessa också delas ut vid ordningsstörningar.

– Vi har sett en våldseskalering ske och det är det vi har försökt få bukt med. Vi vet att vi är mer offensiva med det här tillträdesförbudet, men vi vill förhindra våldsyttringar genom att ålägga tillträdesförbudet, säger åklagaren Henrik Nordquist och fortsätter:

– I vår bedömning har vi landat i att de här individerna som vi har meddelat tillträdesförbud till nu, de ingår i grupperingar där det finns högre risk för att man kommer att begå olika typer av idrottsrelaterad brottslighet eller ordningsstörning. Det är inte slumpmässiga supportar vi bara tagit.

Kammaråklagare Henrik Nordquist. Arkivbild.

Uttalar sig på Instagram

På sitt Instagram-konto publicerade Ultras Nord och Sol Invictus ett uttalande inför manifestationen där de beskriver lagstiftningen som ett inskränkande av läktarkulturen.

”Detta fokusskifte har dock skett med målet att stänga av så många supportrar från fotboll som möjligt oavsett anledning. Finns det inget brott försöker man provocera fram eller hitta på något. Klarar man inte det så förväntas klubbarna använda arrangörsavstängningar på ett svepande sätt för att få bort organiserade och aktiva supportrar från läktaren” skriver de.

– Jag har full förståelse för att detta väcker känslor. Det finns mycket upprördhet kring det här med hur vår läktarkultur vara och se ut. Jag är inte så naiv att jag tror att gör vi detta så blir allting frid och fröjd och ingenting kommer hända. Det är mycket upp till samverkan mellan polis och supportergrupper, säger Henrik Nordquist.

Sett effekt

Åklagaren menar dock att det har gett en viss effekt.

– De senaste hemmamatcherna i Malmö har varit matcher där det traditionellt sett brukar bli olika former av stök. Det har varit Hammarby, AIK och cupfinalen mot Djurgården. De har varit väldigt lugna i bemärkelsen våldsanvändning.

”Står såklart bakom”

Bakom manifestationen ligger landets ultrasgrupper som också får stöttning av SFSU.

– Vi står såklart bakom i det stora hela, att tillträdesförbud måste ske på ett rättssäkert sätt. Men vi är inte emot avstängningar i sig. Vi står bakom exkluderingsstrategin, begår du brott och är dömd för det får du givetvis acceptera din avstängning, säger Isak Edén.

Beslut om tillträdesförbud kan överklagas och prövas av allmän domstol. Inför årets allsvenska premiär hade 224 personer fått tillträdesförbud.

Isak Edén ordförande Svenska fotbollssupporterunionen.