”Kall pyro” - kan vara lösningen på het fråga

Uppdaterad 2017-03-20 | Publicerad 2017-03-17

På sin hemsida visar den danska klubben Bröndby upp en variant på legal pyroteknik.

Lösningen på en het bengaldebatt kan vara "kall pyro"

En dansk prototyp intresserar de svenska fotbollsfansen.

– Vi arbetar för att skapa ett legalt alternativ, så den illegala bränningen ska minska, säger Sofia Bohlin ordförande i Svenska fotbollsupporterunionen.

Pyroteknik på de allsvenska läktarna har varit ett gissel de senaste åren med avbrutna matcher som följd och skador har förekommit.

Fotbollens företrädare tror inte att de illegala bengalerna kommer att försvinna totalt.

Men de vet att ett legalt alternativ välkomnas på flera supporterhåll.

–´Våra medlemmar har i flera år sagt att de vill att vi ska jobba med att finna en legal lösning. Om alla individer står bakom detta är svårt att säga, vi har 40 000 medlemmar. Det kan skilja sig från olika föreningar men det är ett majoritetsintresse, säger Sofia Bohlin ordförande i Svenska fotbollsupporterunionen (SFSU).

Mats Enquist, generalsekreterare på Föreningen Svensk Elitfotboll (Sef).

– Några grupper kommer säkert alltid att markera att de aldrig accepterar någonting. Men den bild vi har är att den större massan som håller på kan tänka sig att använda tillåtna bengaler om vi kan hitta sådana lösningar.

I den här - liksom de senaste åren i många frågor - strävar SFSU och Sef åt samma håll.

Just nu pekar det åt Danmark.

Den danska klubben Bröndby håller med en pyrotekniker på att utveckla ett tillåtet alternativ, en "kall pyro" som brinner med låg värme och är röksvag.

Mats Enquist var nyligen på ett möte som hölls i den danska klubbens lokaler och publicerade en bild på sig själv på twitter när han håller den första upplagan av en bengal som kan bli ett tänkbart alternativ på de allsvenska läktarna om några år om alla pusselbitar med produktutveckling och svenska myndigheter faller på plats.

– Det var många som reagerade på bilden, säger Mats Enquist.

Även Malmö FF har visat intresse och var tidigare i vinter och besökte Bröndby. Enligt Sofia Bohlin är det ett intressant alternativ.

– Det är en första prototyp som behöver utvecklas mer innan den ligger på en tillräckligt bra nivå, för att vi ska känna att det är ett alternativ. Men det här är ett viktigt steg.

Vad vill ni förändra?

– Att skenet ska bli bättre. Och det ska bli en bättre handhållen produkt, känslan ska vara så likt som den är i dag, på de bengaler som används. Och så bör den finnas i flera färger, säger hon.

Mats Enquist:

– Vi har absolut inte löst bengalfrågan, men vi ser tecken på att supportrar tar ett egenansvar. Vi är på väg mot att vi hittar ett nytt sätt att fokusera på lösningar istället för att fördöma problemet. Alla ser problemet, det behövs inga extra fördömanden - det behövs lösningar som fungerar, säger Mats Enquist.

Följ ämnen i artikeln