Senaste nytt om vintersport

 • Anna Rydén
  DELA
  "De får sjunga mitt namn istället"

  RUKA. När de första distansloppen i världscupen körs är det utan hemmafavoriten Iivo Niskanen.

  Finländaren som har vunnit den klassiska distansen här fyra gånger tidigare har testat positivt för corona.

  – Det är klart att det är tråkigt att deras största hemmahopp blir sjuk. Han är dragplåstret på det här stället så vi får väl se om det kommer lite publik ändå, säger Calle Halfvarsson som själv hoppas vara med och slåss om pallplatserna.

  Det brukar vara ett rejält tryck på stadion när Niskanen kommer in för varvning och William Poromaa som hoppas publiken sluter upp trots avsaknaden av den finländske favoriten har en önskan.

  – Jag hoppas de får sjunga mitt namn istället då istället för Iivo, säger han.

 • Petra Thoren
  DELA
  Svenskens varning plockas bort

  RUKA. Emil Danielsson fick ett gult kort för tjuvstart i kvartsfinalen.

  Problemet? Han hade inte rört sig ur fläcken.

  Nu häver Fis det gula kortet, som annars hade följt med den svenska skidåkaren in i säsongen.

  – Det är borttaget. Det var felaktigt. Jag vet inte vad som hände, han stod ju still, säger landslagschefen Anders Byström.

  Emil Danielsson var själv förvånad över varningen som han noterades för.

  – Det kändes jättebilligt, jag vet knappt om jag nuddade grinden. Man vill inte ha ett gult kort med sig in i säsongen, sa han i väntan på beskedet.

  Emil Danielsson tog sig inte vidare från sin kvartsfinal.

 • Petra Thoren
  DELA
  Kyligare inför premiären i Ruka

  RUKA. Det blir fina förhållanden i finska Ruka där världscupens premiär avgörs idag.

  När kvalet inleds på morgonen är det 12 grader, vilket innebär att det blivit lite kallare jämfört med de senaste dagarna.

  Kvalet inleds klockan 10.00 svensk tid och Frida Karlsson är först ut av de svenska damerna och i herrarnas prolog startar Calle Halfvarsson först.

 • Petra Thoren

  RUKA. Flera konkurrenter har drabbats av covid och missar premiären i Ruka.

  De svenska åkarna är friska, men tar inga risker under Finlandsbesöket. De lever som under den mest intensiva perioden av coronapandemin.

  – En covid skulle ha så stor påverkan på åkarnas säsong så har jag valt att behålla restriktionerna, säger Rickard Noberius, skidlandslagets läkare till Sportbladet.

  Skidlandslaget har checkat in på Ruka Suites i nordöstra Finland. Åkarna är redo för premiär i världscupen och har testats negativt för covid. De håller avstånd till personer utanför laget och kommer att använda munskydd i syfet att skydda sig mot viruset.

  Inför premiären i Ruka har flera konkurrenter drabbats. I Norge saknas Ragnhild Haga, Marte Skaanes och Sindre Bjørnstad Skar på grund av covid-19. Under onsdagen meddelade också hemmahoppet Iivo Niskanen testats positivt.

  – Det är förväntat att det ska bli några covidfall under säsongen. Jag är inte överraskad, det är inte laget heller, säger landslagsläkaren.

  Fis, Internationella skidförbundet, har lättat sina restriktioner runt tävlingarna men de svenska åkarna håller kvar på samma nivå som under pandemin.

  Tävlingarna inleds på fredag.

 • TT
  DELA
  Finländsk covidsmäll inför världscuppremiären
  Finländaren Iivo Niskanen missar världscuppremiären i Ruka då han testat positivt för covid-19. Arkivbild. Foto: Heiko Junge/AP/TT

  Först Norge, nu har även Finland drabbats av corona inför helgens världscuppremiär i längdskidor i finländska Ruka.

  Och det är inte vem som helst som testats positivt för covid-19, det rör sig om stjärnan Iivo Niskanen, 30.

  ”Världscupen i Ruka är över för mig. Jag klarade av att undvika covid länge, men nu fick jag det. Det hjälpte inte att jag var så noggrann man kan vara”, skriver han på Instagram.

  Niskanen hade varit en av favoriterna på framför allt 10 kilometer klassisk stil på lördagen.

  Men 30-åringen är inte ensam, då även Norge drabbats av covid-19 inför helgen.

  På damsidan testades Ragnhild Haga positivt redan i helgen och på tisdagen drabbades det norska laget ytterligare när både Marte Skaanes och Sindre Bjørnstad Skar tvingades lämna återbud på grund av covid-19.

Fråga oss

Det finns inga inlägg ännu.

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.