Motorsport

Oliver Solberg på väg mot toppen: ”Ser mig som ett hot”

Av: 

Anna Andersson

SPORTBLADET

Steg för steg tar sig Oliver Solberg mot toppen.

Men det är tufft.

– Det är många som ser mig som ett hot, säger 19-åringen.

Det har gått 22 år sedan pappa Petter Solberg debuterade som fabriksförare i Safari Rallyt och slutade femma. fyra år sedan van hann VM-titeln.

Nu har Oliver startat samma resa.

– Jag är bara 19 år och lever redan drömmen. Jag känner mig som den lyckligaste personen i världen, säger Oliver.

Han debuterade i rally-VMs tyngsta klass för ett par månader sedan, då gjorde han succé på snö och is i Finland. I veckan fick han chansen på andra sidan ekvatorn, på grus och i höga temperaturer. Han fick med sig viktiga erfarenheter, men bröt med en trasig hjulupphängning redan den andra dagen.

– Vi träffade en grop i vägen som slog hårt i bilen. Skadorna på buren och chassit inträffade där. Reglerna är tydliga, skador på buren innebär automatiskt att du inte får fortsätta tävlingen, säger Oliver Solberg.
- Det som hände är bara mitt eget fel och jag är väldigt ledsen för det.

Resan mot WRC har varit krokig, även om den för en utomstående kan tyckas spikrak.

Grät i telefon

När Oliver Solberg slutade nionde klass bestämde han sig för att satsa på rally och han flyttade ensam till Frankrike för att kunna gå i skolan och köra bil på skoltid.

– Det var tufft, inte bara för mamma och pappa utan även för mig. Vi är en tajt familj och den första hösten ringde jag hem och grät många gånger.

Ändå gav han inte upp sin dröm. Målmedvetet byggde han och hans föräldrar varje del i satsningen mot toppen och i fjol skrev Solberg på ett kontrakt med Hyundai för att tävla i WRC2 under 2021.

Där inledde han året, men han har även tävlat i WRC och mött motstånd han inte trodde fanns.

– Det blir plötsligt en väldig skillnad på folk, på vilken attityd de har. För mig som jobbat så tätt med mamma och pappa länge blir det en väldig skillnad, säger han.

– Vissa chaufförer tycker att det är kul att jag kommer och vill hjälpa till, andra tycker inte det är lika kul och ser mig som ett hot. Man får väldigt olika reaktioner.

”Ser mig som ett hot”

Han har fått mycket hjälp av kollegan Dani Sordo, 38.

– Han vill hjälpa mig på asfalt eftersom WRC är väldigt annorlunda på asfalt. Han sa att han har kört så många år att han inte är rädd att jag tar hans plats och det är otroligt kul att få ett sådant stöd. Familjen har varit kompis med honom sedan jag var liten, säger Oliver Solberg.

– Sedan finns det andra som ser mig som ett hot, men det är som att lägga mer ved på brasan. Det ger mig ännu mer tändning till att slå dem.

Hyundai, som är ett av världens bästa team, har skrivit fleråriga avtal med både Thierry Neuville och Otto Tänak, men det pratas om att Oliver Solberg kan få chansen i en tredje bil redan till nästa år.

– Det viktiga nu är inte att vinna utan att lägga grunden för framtiden. Att jag får de erfarenheter som jag behöver för att vinna VM en dag. Allt jag gör nu är för att lyckas sedan, förklarar Solberg.

– Men det är klart, det är många som fajtas om samma plats och de får man ingen hjälp av i första taget. Min dröm är att vinna VM och då måste jag klara av detta själv, med hjälp av pappa och mamma.

Annas Motor – veckans snackisar 26 juni 2021

Pole position

Max Verstappen
Han är VM-ledare i Formel 1 efter den smarta körningen i Frankrike. Nu väntar inte bara ett, utan två lopp hemma på Red Bull Ring i Österrike. Kan han dryga ut mästerskapsledningen de kommande nio dagarna?

2) ) Valentino Rossi
Hans team VR46 tävlar med Ducati i motoGP nästa år, men vad gör Rossi själv?

– Jag tror att det blir svårt att köra nästa år också, säger 42-åringen till motorsporttotal.

3) Johan Kristoffersson
Den trefaldige världsmästaren i rallycross tävlar full säsong för EKS JC i årets mästerskap. Folårets bästa förare har slagit sig samman med fjolårets bästa team. Dags för ännu en titel? Säsongstart den 23 juli.

4) Lewis Hamilton
Den flerfaldige mästaren i F1 erkänner att förhandlingarna till 2022 redan har startat. Årets kontrakt var klart för fyra månader sedan.

5) Marc Marquez
Den tidigare mästaren är tillbaka i toppen. Han tvingades till ett nio månader långt skadeuppehåll, gjorde comeback i april och vann helgens motoGP-lopp i Tyskland.

6) Oliver Solberg
Han fick chansen Safari rallyt, men tvingades bryta redan på den andra sträckan. Där försvann möjligheten till att skaffa sig viktiga erfarenheter, men det viktiga är att Hyundai fortsätter att visa att de tror på honom.

7) Red Bull
När deras bakvinge flexade för mycket ändrades reglerna. Nu vill Red Bull ha revansch - och uppmärksamma F1 på att Mercedes framvinge flexar. F1 i ett nötskal.

8) Sebastien Ogier
VM-ledaren har fyllt 37 år och det pratas om att han enbart kör vissa VM-deltävlingar för Toyota i WRC 2022.

9) Marcus Ericsson
Han var tolva, gjorde en miss och föll ner till plats 22. Då startade han jakten en gång till. Ericsson slutade sexa på Road America och är nu åtta i IndyCar.
– Med tanke på allt som hänt är jag nöjd, men utan den snurrningen kanske jag hade kunnat vara på pallen, säger Ericsson.

10) IndyCar
Årets säsong består av 16 lopp, inte 17 som planerats. Tävlingen i Toronto ersätts inte.

Motorstopp

Franco Morbidelli
Stjärnan missar helgens VM-deltävling i motoGP i Nederländerna. Han skadade knät under ett träningspass i veckan.

ANNONS EXTERN LÄNK

Reka och hitta dina favoritspel på Oddset! Spel på lag och ligor från världens alla hörn. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Hamiltons avslöjande: Redan inlett samtalen

Sobieslaw Zasada kör rally-VM 91 år gammal

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport

Oliver Solberg

WRC

Formel 1