Ebba Anderssons succé – tog tredje raka distanssegern

Publicerad 2023-02-04

Ebba Andersson, 25, visar återigen på storform.

I dag tog hon sin tredje raka distansseger när hon vann 10 kilometer fritt i italienska Toblach.

– Det var ett bra lopp, det gick nästan som på automatik, säger hon i Viaplay.

Längdskidor

Ebba Andersson fortsätter att imponera. I Toblach tog svenskan sin tredje raka distansseger – förra helgen vann hon distanserna på 10 kilometer och 20 kilometer i Les Rousses. Ingen svenska har någonsin tagit tre raka distanssegrar i världscupen.

Visade storform

Ebba Andersson var överlägsen genom hela loppet – ingen åkare var i närheten av att hota henne. Efter 5 kilometer var hon en dryg sekund före tvåan Jessie Diggins, och i nästa mellantid vid 6,7 kilometer hade försprånget ökat till drygt 13 sekunder.

25-åringen från Sollefteå höll i och korsade mållinjen 13,3 sekunder före tvåan Diggins. Ingvild Flugstad Östberg slutade trea.

Ebba Andersson hoppas nu att formen ska hålla i sig till VM.

– Just nu känns den god, jag får bara försöka konservera den. Jag upplevde att jag kunde åka med kraft och låta skidorna göra jobbet. Det är jag extra nöjd med, säger hon.

När hon får höra att hon är den första svenska någonsin att vinna tre raka distanstävlingar i världscupen blir hon förvånad.

– Va? Är det så? Då är det någonting att fira, säger hon med ett leende.

”Jag är väldigt nöjd”

Näst bästa svenska blev Jonna Sundling som slutade på en fin åttondeplats – 43,3 sekunder efter Ebba Andersson.

– Jag är väldigt nöjd med min prestation, det var länge sen jag körde individuell start i världscupen så det var på tiden, säger Sundling.

Frida Karlsson var tillbaka efter kollapsen i Tour de Ski och slutade 11:a, Emma Ribom slutade på plats 13, Moa Ilar på plats 20 och Moa Lundgren blev 35:a.

Dagens tävling var det sista individuella loppet innan VM i Planica – som pågår mellan 21 februari - 5 mars.

I morgon är det dags för stafett, 4x7,5 kilometer i klassisk-/fristil.