Pichler: ”Vi kan ha tappat en medalj”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-02-16

Olofsson släpptes för sent

WHISTLER/STOCKHOLM. Anna Carin Olofsson-Zidek skulle starta 58 sekunder efter ledande Anastazia Kuzmina vid kvällens jaktstart.

Men funktionärerna gjorde en dundertabbe i starten och höll kvar svenskan ytterligare 14 sekunder.

Aco kom tillslut i mål som sexa, men flyttades direkt upp till fjärdeplats i den kaosartade tävlingen.

– Vi har lämnat in en protest men drog snabbt tillbaka den. Det var bara för att markera, säger SOK:s presschef Björn Folin till Sportbladet.

Titta noga på bilden. Anna Carin Olofsson-Zidek med startnummer 20 skulle starta 58 sekunder efter ledande Anastazia Kuzmina. Men som bilden visar släpps svenskan iväg först efter 1:12, 14 sekunder för sent.

Drog själva tillbaka protesten

Sverige lämnade in en protest efter loppet men valde själva att dra tillbaka den, innan den hunnits behandlas.

– Vi har lämnat in en protest men drog snabbt tillbaka den. Det var bara för att markera, säger SOK:s presschef Björn Folin till Sportbladet.

Olofsson-Zidek försökte själv informera funktionären om misstaget under startögonblicket.

– Jag stod och tittade på klockan och det står ju startnummer 23 så jag säger det till honom. Men han säger bara ”nej, nej, nej”, säger Olofsson-Zidek till SVT.

Pichler rasar

Tränaren Wolfgang Pichler var rejält upprörd efter loppet.

– Vi kan ha tappat en medalj på det här. Det är en stor skandal. Jag har aldrig varit med om att det här har hänt förut, säger Pichler till Sportbladet.

Pichler säger att "Aco" blev lidande trots att tiden hon tappat drogs av. Detta eftersom hon förlorat rätt position och därmed ryggar på motståndare att utnyttja under loppet.

Olofsson-Zidek var själv försiktigt kritisk efter loppet.

– Det är ju ett OS så det är lite dåligt det som händer, säger "Aco".

”Ska inte få hända”

Efter fjärde skjutningen drogs helt plötsligt sekunderna bort från Olofsson-Zideks tid, i en tävling som blev kaosartad. Trots att hon gick i mål som sexa flyttades svenskan direkt upp till fjärde plats, 11,1 sekunder från bronset.

–Det ska inte få hända, men du får ta det med den tekniska delegaten. Jag har aldrig hört talas om att det hänt tidigare, säger Anders Besseberg, president i det internationella skidskytteförbundet, IBU.

Favoriten Magdalena Neuner vann guldet före segraren från sprinten Anastazia Kuzmina som tog silver och fransyskan Marie Laure Brunet.