Miljardärens skrytbygge – ett måste på USA-resan

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-13

Sportchansens Lars Nylin listar 10 arenor i USA du måste uppleva på plats

stenrik Dallas Cowboys starke man, Jerry Jones, spenderade nio miljarder på sitt skrytbygge, som syns i bakgrunden.

Rika USA har byggt idrottsarenor för miljarder svenska kronor genom åren.

Dagens värsting är Dallas Cowboys ägare Jerry Jones, som spenderade nio miljarder på sitt skrytbygge, Dallas Cowboys Stadium.

Sportchansens Lars Nylin listar här de tio bästa idrottsarenorna som du bara MÅSTE besöka på din USA-resa.

10) Ohio Stadium, Columbus, Ohio

Ohio State Universitys arena kallas för ”Hästskon” och det är milt sagt hästkrafter som skapas när skolans football-lag, ”The Buckeyes”, spelar här inför 105 000.

På 1980-talet blev en motståndartränare så frustrerad av stämningen och ljudnivån här att han krävde decibelmätare och poängavdrag om volymen blev för hög.

9) American Airlines Center, Dallas, Texas

(Ishockey, basket)

”AAC” har NHL-klubben Dallas Stars och NBA-diton Dallas Mavericks som huvudsakliga kunder och som brukligt är i Texas kommersiella hjärta är allt tiptop, för att inte säga luxuöst.

Någon har sagt att om man reser direkt från Pittsburgh Penguins slitna Mellon Arena till ”AAC” känner man ett plötsligt behov av att ta på smoking. Så elegant är känslan, det blir därefter en läggningsfråga om man kan koppla om till att även få en bra idrottsupplevelse.

8) Fenway Park, Boston, Massachusetts

(Baseboll)

Den invigdes 1912, och det märks. På Fenway Park sitter man knappast bekvämt i de gamla trästolarna. Arenan är i stora delar ett plockepinn av oregelbundna läktare och nödlösningar. Men bortom dessa frågetecken är Fenway Park, nära universitetsområdet i Boston, ett älskvärt understrykande av faktumet att allt i amerikansk idrott inte är show och business.

När Boston Red Sox spelar – de 500 senaste matcherna har varit utsålda (38 000) – är det minst lika mycket ”riktig idrott” som någonsin en Champions League-match varit. Dessutom: skräckmästaren Stephen King har en stammisstol här. Bara en sån sak.

7) Lucas Oil Stadium, Indianapolis, Indiana

(Amerikansk fotboll)

På utsidan ser den ut som en gigantisk lagerbyggnad från 1800-talet. Om än en ovanligt väldesignad och bevarad sådan. På insidan är det däremot ingen tvekan om att man kommit till en ytterst funktionell – och kolossal – sporthall som med invigning 2008 byggdes i den amerikanska tradition som kallas ”field houses”.

David Lettermans favoritlag Indianapolis Colts är hyresgäst till vardags, och 2012 spelas Super Bowl här. Men även basket och konserter är attraktioner i en av världens mäktigaste idrottsarenor.

6) Wrigley Field, Chicago, Illinois

(Baseboll)

Fans av sporten baseboll får ursäkta. Sportchansen kan inte låta bli att beskriva Wrigley Field i Chicago som den sportens motsvarighet till Anfield i Liverpool. Båda står för samma historiska värden (Wrigley invigdes 1914) och båda har moderniserats helt inom ramarna för hur arenan en gång byggdes. Wrigley Field dyker bland annat därför ständigt upp långt utanför sportens värld; i allt från ”Simpsons” till poptexter och tv-shower som ”Conan O’Brien”.

Tidigare i år spelades dessutom NHL:s årliga vintermatch här, Chicago Blackhawks och Detroit Red Wings möttes inför 40 000, vilket ytterligare understryker denna adress i Lakeview, Chicago, som ett måste på din stora arenaresa i USA.

5) Lambeau Field, Green Bay, Wisconsin

(Amerikansk fotboll)

Vid första anblick är Lambeau Field ingen klassisk skönhet bland arenor. Enkla branta läktare omges av en diskutabel fond av glasväggar som döljer VIP-loger och media. Men stämningen som piskas upp av 73 000 fans av NFL:s ständigt överpresterande underdog – hyresgästen Green Bay Packers är amerikansk fotbolls motsvarighet till Leksand – är skäl nog att Lambeau Field finns med högt på en lista som denna.

4) University Of Phoenix Stadium, Glendale, Arizona

(Amerikansk fotboll)

Av alla nykomlingar bland storslagna arenor i USA är Arizona Cardinals skönhet, invigd 2006, den som mest liknar moderna europeiska fotbollskatedraler. Känslan är lite som att kliva in i Schalke 04:s Veltins-Arena, inklusive det överskjutbara taket och faktumet att gräsmattan kan dras ut för att få nödvändig dos sol.

3) Madison Square Garden, New York City, New York

(Ishockey, basket)

Varken arkitektoniskt eller i användarvänlighet kommer ”The Garden” ens på topp-50 av en seriös ranking. Men i historia och atmosfär slår den all konkurrens. Nuvarande Madison Square Garden är den fjärde upplagan av denna mytomspunna sport- och konsertikon vid korsningen av 7:e avenyn och 32:a gatan på Manhattan.

Sedan 1968 har den varit hem för New York Rangers i NHL och New York Knicks i NBA och i båda sporterna har arenan ofta varit den största stjärnan i en idrottsstad med ständiga problem att förena gigantiska satsningar med sportsliga succéer.

2) Rose Bowl, Pasadena, Kalifornien

(Fotboll, såväl amerikansk som ”europeisk”)

En mäktig katedral över amerikansk arenaidrott. På Rose Bowl, som tar in drygt 90 000, har det spelats amerikansk fotboll sedan 1921; men också arrangerats OS-tävlingar och de största ”soccer”-matcherna i USA:s historia inklusive VM-finaler för såväl herrar (1994) som damer (1999).

Tidigare i år presenterades en plan att uppgradera det historiska kulturminnesmärket Rose Bowl till en nivå som gör att svenskar avundsjukt tänker på hur styvmoderligt behandlad Stockholms Stadion ständigt är.

1) Dallas Cowboys Stadium, Arlington, Texas

(Amerikansk fotboll)

När miljardären Jerry Jones bestämde sig för att hans Dallas Cowboys behövde en ny hemmaarena sparade han inte direkt på sina dollar. När arenan i våras öppnade i Dallas-förorten Arlington hade Jones spenderat motsvarande nära nio miljarder på sin inomhusskapelse.

Världens största HD-TV-skärm var bara ett av de spektakulära inslagen i ett arenaprojekt som i summor och lyx bara motsvaras av Wembley Stadium i London. Frågan är om inte Mr Jones fick mest för pengarna. Dallas Cowboys är huvudsaklig hyresgäst, men här arrangeras också basketmatcher och konserter. Kapaciteten ökar då från 80 000 till 110 000.

Bubblare: Leyland Stadium (Knoxville, Tennessee), Louisiana Superdome (New Orleans, Lousiana), Beaver Stadium (University Park, Pennsylvania), Conseco Field house (Indianapolis, Indiana), Qwest Field (Seattle, Washington), Soldier Field (Chicago, Illinois).

Här kan du se världens bästa sport live:

Här hittar du resorna till:

La Liga

Premier League

Serie A

Champions League

Fotbolls-VM

NHL, samt mycket mera.

LÄS MER OCH BOKA
HÄR

SE ARENORNA:

Hitta billigaste resan till arenorna här:

Så tar du dig till
arenorna