Hemligheten bakom bronset: Bakmaskin

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-03-07

”Vi får ta med den överallt”

CHANTY-MANSIJSK. En näve valnötter, lite solroskärnor, mjöl, mjölk och några ingredienser till.

– Jag får ta med bakmaskinen överallt nu, skrattar VM-bronsmedaljören.

Där har ni Helena Ekholms framgångsrecept.

Och så noll bom förstås.

Den var med för två år sedan i VM i Sydkorea – då blev det ett guld, ett silver och ett brons.

Den var med i världscupfinalen för två år sedan här i Chanty Mansijsk – då blev det seger i totala världscupen, karriärens höjdpunkt.

Tar med den överallt

Den är med i VM i år också – och då blev det brons redan under tredje tävlingsdagen.

Vi snackar om bakmaskinen, årets julklapp 1988, som Helena Ekholm och damlandslaget släpat med på tävling tre gånger.

Alla tre gånger har det blivit succé.

– Jag tror vi har ett framgångsrecept här. Vi får ta med bakmaskinen överallt nu, garvar hon.

Hittills har de bara tagit med den när de varit osäkra på hotellbrödets kvalitet.

– Men här visste vi i och för sig vad vi skulle få, men det var ändå självklart att ta med den (skratt).

Medaljlimpan

Idén till bakmaskinen fick de vid för-VM i Sydkorea 2008 av norska laget.

– Men när vi hade köpt en till VM året därpå hade norskorna tagit med sig en hel ugn. Och i år har de med sig en egen kock!

Vad ska vi kalla brödet?

– Medaljlimpan, kanske, säger Ekholm.

Receptet hittar ni här nedanför.

Varje morgon står det färska brödet på bordet.

– Vi brukar göra två limpor om dagen. Det blir en kvällsmacka också. Det är riktigt gott.

I går kväll smakade brödet förstås extra gott.

Det var en lättad Ekholm som njöt i går.

– Nu har jag visat för alla att jag kan ta medalj igen efter OS. Det är dags för er att också glömma OS.

– Nu kan jag bara slappna av och ha kul resten av VM.

Men hon är inte nöjd.

– Mycket vill ha mer, skrattar hon.

Och då snackar hon VM-medaljer och inte skivor från Medaljlimpan.

Följ ämnen i artikeln