Bank: Simvärldens allra bästa sambor

Uppdaterad 2016-08-09 | Publicerad 2016-08-08

RIO DE JANEIRO. Vi får vänta ett par timmar till innan vi vet vem som är simvärldens drottning.

Tills vidare kan vi slå fast vilka som är simvärldens bästa sambor.

Sarah Sjöström sätter upp farten – och Michelle Coleman hänger med.

Sportbladets Simon Bank.

När getingarna surrat klart i förrätten till OS allra elakaste finaluppgörelse så var allt både klart och underbart.

Underbarnet Al Yanhan är utslagen, Missy Franklins frisim höll inte, Emma McKeon gjorde en halvdan simning.

Sarah Sjöström leder fältet in i finalen på 200 meter frisim, och hon gör det med både vänner och fiender på väldigt nära håll.

I nattens semifinal hade hon guldfavoriten Katie Ledecky innanför sig, och kompisen Michelle Coleman utanför sig, men om hon brydde sig särskilt mycket om det under själva loppet så vet jag inte om det märktes så mycket.

Kommer slåss för guld

Sarah Sjöström simmar Sarah Sjöströms lopp, det är en av hennes styrkor, men när hon väl kom i mål så kunde hon konstatera ett och annat.

För det första: Hon kommer att slåss för guld i morgon.

200 frisim är en kärlek som hon haft en komplicerad relation till väldigt länge. Frisimmet har hon inte gratis på samma sätt som fjäriltekniken, och mjölksyran har hon fått lära sig att stå ut med.

Men hon är med.

Hon är verkligen det.

Katie Ledecky gick in i semifinalen med ett världsrekord på 400 i ryggen och en ruskig försökssimning på 1.55,01 – men här var hon en liten bit efter Sarah Sjöström.

Sarah gjorde en typisk semifinalsimning, brände inte på max på första femtio och staplade sedan upp längder som en klocka utan att testa gränserna. 1.54,65 är långsammare än vad hon simmade på SM för en månad sedan.

Skyndade vidare

Efter guldet på 100 fjäril drack hon upplevelsen och tillät sig att njuta, men det här var inte en natt för att se tillbaka på tio års hårt arbete – Sarah stannade till kort hos oss i pressen och skyndade vidare för att bada av mjölksyran och komma hem.

Hon ser framåt nu, mot en final som kommer att bli OS-simningens höjdpunkt. De är där allihop: världsrekordhållaren Federica Pellegrini, världstrean Emma McKeon, Bronte Barratt som vann OS-brons i London senast och nittonåriga stjärnskottet Duo Shen från Kina.

Öst och väst, nord och syd.

Och Michelle Coleman.

Att Sjöström visar form inför superfinalen är kittlande, förstås, men att ”Micha” får ihop bitarna för sig själv i en brännande OS-semifinal är alldeles underbart roligt.

Hon har ju allt hon behöver för att lyckas, egentligen. Hon har fysiken, nu när axlarna slutat krångla. Hon har en fin teknik, och hon har en undervattningssimning som gör att hon är en halv kroppslängd före både Sjöström och Ledecky efter tjugofem meter.

Mådde psykiskt dåligt

Men det har alltid varit något annat som inte fungerat, och när vi pratade häromdagen erkände hon hur psykiskt dåligt hon mått under VM i fjol. Det kan inte ha varit lätt: polarna Sarah Sjöström och Jennie Johansson kom hem med VM-guld, själv ville hon åka hem till och med innan hon simmat.

I natt tog hon täten i ett fruktansvärt tufft semifinalheat, höll i simningen hela vägen hem, och visste ändå att tiden 1.56,05 lämnar utrymme för mer.

Var det här proppen ur för en sökande simmare? Var det ett bevis på att Sverige har stora saker på gång i lagkappen på 4x200 meter?

Jag vet inte, men jag vet att vi kommer att få se två kompisar från Stockholm simma i OS största final.

– Det är inte många som får göra det. Det blir jättehäftigt, sa Michelle i natt.

I finalen kan hon slappna av, tävla mot sig själv och se hur långt det räcker. Och Sarah Sjöström kan gå i närkamp med Fede Pellegrini och Katie Ledecky med obrutet självförtroende och veta att formen finns i frisimmet också och att de i alla fall inte har slagit henne än.

Det är dags för drottningkamp i Rio de Janeiro. USA har en simmare med, lilla Sverige har två simmare.

– Det här är århundradets lopp, sa Katie Ledeckys tränare Bruce Gemmel inför 200-finalen i VM i fjol.

Och det var det kanske. Men i så fall är det här årtusendets.