Men två svenskar nyblivna CL-mästare med Barcelona

Det blev inget sagoslut för Mikkel Hansen.

Den danske superstjärnan slutar sin enorma karriär utan en Champions League-titel.

I stället är Barcelona med Hampus Wanne och Jonathan Carlsbogård i laget tillbaka på tronen.

Mikkel Hansen har vunnit allt som går att vinna i handboll – utom en Champions League-titel.

De senaste 15 årens bästa spelare i världen hade fram till den här säsongen spelat Final 4 fem gånger med tre olika klubbar (Barcelona, AG Köpenhamn och PSG) men aldrig fått höja bucklan.

I helgen spelade han sitt sjätte Final 4 i Köln, nu med Ålborg. Det skulle också bli det sista då han lägger ner karriären efter OS i sommar.

Ålborg tog sig till final genom att överraskande slå ut fjolårsmästarna Magdeburg i semin och i sitt allra sista skott i klubblagskarriären hade Hansen chansen att kvittera till 31–31 mot Barcelona på ett uppställt frikast ur ganska snäv vinkel.

36-åringen fick bollen förbi muren men den träffade ribban och matchen var över.

Två svenska CL-mästare

Finalen var jämn hela vägen även om Barça var i förarsätet. Ålborg var faktiskt bara i ledning en enda gång i matchen, med 15–14 just före paus.

Barcelona vann Champions League.

– Det var en otrolig match. Vi mötte ett fantastiskt lag och fajtades in i det sista. Jag är väldigt stolt, säger Barças storstjärna Dika Mem xom gjorde sju mål i finalen.

Triumfen innebär att Barcelona är tillbaka på tronen efter att vunnit 2021 och 2022 men missat finalen i fjol. Den spanska stormakten är nu uppe i tolv CL-titlar, vilket är överlägset flest i historien.

Segern innebär också att vi fick två svenska mästare: Hampus Wanne, som tio år efter sin första CL-titel med Flensburg nu tog sin andra, och Jonathan Carlsbogård, som vann sin första. I Barça hittar vi också målvaktstränaren Tomas Svensson som har hela åtta CL-guld, sex som spelare och två som tränare.

Wanne spelade andra halvlek i finalen och stod för ett mål medan Carlsbogård som vanligt var central i spanjorernas försvar matchen genom och dessutom spelade en hel del framåt i början och slutet av finalen.

I Ålborg spelar fyra svenskar men ingen av dem hade någon huvudroll, eller knappt ens biroll, i finalen. Lukas Nilsson spelade lite i första halvlek, Fabian Norsten var inne på en straff medan Jesper Nielsen blev kvar på bänken hela matchen och Jack Thurin inte var med i matchtruppen.

I bronsmatchen vann Kiel över Magdeburg i ett tyskt internmöte.

Barcelonas fransman Melvyn Richardson utsågs till Final 4-helgens MVP.