Ordförandens svar: Föråldrade metoder från 80-talet

Publicerad 2024-01-24

Taekwondon måste rensa bort onödigt våldsamma träningsmetoder.

Det säger ordföranden Sammi Kaidi, efter det uppmärksammade klippet på förbundskaptenen som slår ett barn med en pinne.

– Det finns mycket föråldrade metoder från 80- och 90-talet, säger han.

Kaidi uttalar sig inte specifikt om fallet med Chago Rodriguez Segura. Det förtydligar han i början av intervjun på Quality Hotel Friends i Solna. Förbundskaptenen i taekwondo utreds av Idrottsombudsmannen och som förbundsordförande vill han inte föregå resultatet.

I stora drag är Sammi Kaidi stolt över en idrott som han menar är trygg, jämställd och stadigt växande i Sverige. Men ja, det finns problem att identifiera och åtgärda.

– Vi ser att yngre ledare tar med sig traditioner och seder från den äldre generationen, i vissa fall utan att reflektera eller ifrågasätta om de uppnår syftet med träningen, säger Kaidi och kallar inslagen för ”metoder från 80- och 90-talet”.

”Visst, kan se skrämmande ut”

I helgen visade Sportbladet ett klipp som är ett par år gammalt, där förbundskaptenen Rodriguez Segura slår en pojke över armen med en pinne. Barnet reagerar genom att hålla sig om armen och backa från tränaren.

– Visst, det kan se skrämmande ut. Men det är inte som det ser ut, sa Rodriguez Segura till Sportbladet.

Men RF:s ordförande Anna Iwarsson var av en annan åsikt. Hon kallade klippet ”fruktansvärt”.

– Jag förutsätter att förbundet hanterar frågan skyndsamt. En tränare som beter sig som på filmen måste omedelbart tas bort från sina uppdrag medan en utredning tillsätts, sa hon.

LÄS MER: Förbundskaptenen slår pojken med en pinne

Låt säga att barnen accepterar att tränaren agerar såhär. Är det okej då?

– Nej. Absolut inte. Det jag ser på filmen är ett helt oacceptabelt beteende. Det är ingenting som man kan förhandla om.

Artikeln har lett till högljudda diskussioner om hur våldsam en träning för unga får vara. Sportbladet har pratat med företrädare för fem slumpvis utvalda klubbar i landet och samtliga menade att förbundskaptenen gick över gränsen. ”Stenåldersmetoder”, sa en ordförande. Andra, som kampsportsprofilen Paolo Roberto, menade att artikeln gjorde en höna av en fjäder, att slaget alls inte var klandervärt.

”Tränaren har stort ansvar”

I en intervju med Maximum Sports kritiserade pojken, som i dag är myndig och 19 år gammal, att Sportbladet inte kontaktat honom direkt. Sportbladet valde i stället att söka pappan, som är mycket delaktig i hans kampsportssatsning, med frågor tydligt ställda till dem båda:

”Tyckte ni att Chago betedde sig bra? Eller gick han över gränsen? (...) Har ni bara hyllningar till Chago är det också bra att få höra” skrev vi bland annat. Pappan avböjde att de skulle svara på frågor med ett ”nej tack”.

Efter publiceringen har Sportbladet varit i kontakt med 19-åringen som inte heller nu vill ge någon kommentar, men i en intervju med Maximum Sports säger 19-åringen:

– Chago har tränat mig i flera år och pushat mig till flera framgångar. Han har aldrig gått för långt. Jag ville bli bäst och han visste att jag ville satsa. Hade jag känt mig utsatt hade jag inte fortsatt träna på hans klubb i flera år.

På familjens önskan har vi avpublicerat filmen.

Sammi Kaidi har följt reaktionerna och vill inte välja sida. Men han betonar att kontexten är viktig, att tränaren ska ha stor frihet i hur han lär ut lämpliga försvarstekniker.

LÄS MER: Förbundskaptenen slår pojken med en pinne

”Det finns olika sätt att lära på...”

– I kampsportsträning är det viktigt att förebygga skador och inte skada med flit. Allt ska ske inom spelets ramar. Då förekommer det träningsmetoder där man riskerar att få blåmärken. Det är något som alla har accepterat och är med på, säger han.

Vilket ansvar har tränaren?

– Hellre att man tränar på det, än att man i skarpt läge riskerar att bli knockad och få bestående skador. Och det är ytterst tränarens skyldighet att välja de metoder och tillämpningar som skyddar utövarna, men också förbereder dem för ett kampmoment.

Är det därför okej att slå ett tränande barn med en pinne?

– Utan att uttala mig specifikt så behöver en person som inte är inne i kampsportvärlden ha med sig de här aspekterna när de ser klippet. Det kan till synes verka allvarligt, men det som inte syns fullt ut är sammanhanget och vad syftet är. Det kommer utredningen påvisa.

Det råder inga tvivel om att man får blåmärken av kampsport. Ser du ändå en skillnad på om slagen kommer i en kamp mellan två personer eller att en ledare står snett bakom och slår?

– Det finns olika sätt att lära sig att parera på. Det viktiga är om träningen uppfyller syftet och personen i slutändan lär sig att parera, oavsett om det är framifrån, från sidan eller till och med bakifrån. Det lämnar vi åt tränarna att avgöra. Det finns olika sätt för att komma till ett och samma mål.

Chago Rodriguez Segura.

”Utsatte barn för onödigt våld”

Sammi Kaidi menar att taekwondoförbundet STF (och dess grenförbund STU) arbetar metodiskt med att säkra sporten från onödigt våldsam träning. Nu tar de fram en uppförandekod och undersöker om det finns tveksamma inslag i instruktörsutbildningarna. Så fort någon slår larm undersöker de saken nogsamt och rejält, säger han.

– Vi har haft ett ärende där en klubb haft en särskild ceremoni där man utsatt barn för vad vi tycker är onödigt fysiskt våld. Och det var inte kopplat till kampsportsträningen utan var en ren och skär traditionsenlig procedur.

Det var inte medveten pennalism?

– Exakt. Då gick vi in som förbund och frågade föreningen vad syftet var. Då landade de i att det inte fanns anledning att fortsätta med det och backade.

Kaidi fortsätter:

– Sedan finns det avarter inom taekwondon, som ni har rapporterat om, som måste komma upp till ytan och belysas. Det är en del av vårt förändringsarbete.

Sammi Kaidi.

”Då har metoden gått över styr”

Hur tror du att folk utifrån betraktar klippet?

– Det som en utomstående behöver ha med sig är att man måste träna på moment för att förbereda sig för dem, annars kommer den personen att åsamkas men när den sätts i en allvarlig eller skarp situation.

Hur reagerar du på Anna Iwarssons ord, att situationen är orimlig oavsett om pojken accepterar Chago Rodriguez Seguras metoder?

– Utan att kommentera det specifika fallet menar vi att det alltid är kampsportstränarens ansvar, oavsett om barnet eller ungdomen är med på det eller inte. Man är i en beroendeställning till sin tränare, som är i en maktposition. Valet av tekniker eller metoder för att utföra en viss sak kommer i första hand inte ifrågasättas av barn och ungdomar, utan där måste man själv reflektera som tränare.

Var går gränsen för tränarens ansvar, när någon utifrån måste säga ifrån?

– När det leder till psykiska eller fysiska men. Då har träningsmetoden gått över styr. Sund kampsportsträning ska aldrig leda till psykiska eller fysiska men, oavsett ålder, utövare eller funktionsgrad.

Så inget ansvar ligger på barnet?

– Definitivt inget.

”Finns små avarter”

Tycker du att Sportbladets publicering var dålig?

– Både ja och nej. Det är bra att det lyfts upp för diskussion vad som är godtagbart och inte. Jag hoppas inte att enskilda personer kommer till skada, så mitt förbund vill sätta en blåslampa på allt som inte är sunt i vår rörelse. Tyvärr så kan det utifrån sett ses som ganska brutalt.

Att man blir slagen med en pinne om man börjar med taekwondo?

– Ja. Och utan att specifikt kommentera det här fallet, så är det verkligen inte så. Vi har till 99 procent en sund verksamhet, men så finns det små avarter som vi försöker åtgärda.

Hur är ditt förtroende för Chago i dag?

– Det vill jag inte kommentera. Så fort utredningen är klar kommer vi uttala oss specifikt om det här ärendet.

Har han tagit en paus från landslaget medan utredningen pågår?

– Vi rekommenderar alltid att personen tar en timeout under tiden som en utredning pågår.

Och det gör han nu?

– Det är vad vi rekommenderar. Men vi har inte fått bekräftat om han gör det eller inte.

  • Kristoffer Bergström
    24 jan15.40

    1. Varför publicerade ni?

    För att nyhetsvärdet är stort när ett förbund utreder sin egen förbundskapten för att ha slagit ett barn. Och när RF:s ordförande fördömer.

    2. Så ni tycker slaget är allvarligt?

    Det tar jag inte ställning till. Jag berättar vad relevanta personer tycker.

    3. Har jag sett att 19-åringen inte tycker att slaget var farligt alls?

    Ja. Det glädjer mig.

    Det är några svar i kortform. Mer utförligt finns om ni scrollar neråt. Har ni nyhetstips, frågor eller bara vill avreagera er får ni hemskt gärna mejla på kristoffer.bergstrom@aftonbladet.se. Jag ska försöka svara, men har haft lite för stressigt för att ha hunnit med alla hittills.

    Sköt om er. Fortsätt diskutera hur en bra kampsportsträning ska bedrivas på ett tryggt och lärorikt sätt.

    Vi hörs,

    Kristoffer Bergström

  • 24 jan15.35

    Men josses, jag tranade TKD i 15 ar i bade sverige och usa. Ovasentligt vad man tycker om artikeln sa ar Kristoffer en journalist som gor sitt jobb. Varfor skaller ni pa honom sa mycket?

    mats johansson

    I det här fallet är det självförvållat, Mats. Det är jag som satte mig och chattade här, inte RF eller Taekwondoförbundet.

    Och det finns frön av mycket intressant i frågorna, tycker jag, även om det används en del mustiga och runda ord. Arg som fan får man bli.

    I det stora hela tror jag mig ha besvarat de återkommande frågorna nu, men jag stannar kvar här ett tag om ni undrar något mer.

    Kristoffer Bergström
  • 24 jan15.18

    Har du/ni sett "den misshandlade" kommentarer på Paolo Roberto sociala medier.

    Han verkar inte lida och ha ångest...

    The_Almighty

    Ja, jag har sett, The Almighty. Det här är själva kärnan i hela publiceringen, så den pratar jag gärna om.

    Det är toppen att han inte led. Det gör mig glad. Texten handlar INTE om hur illa han mådde, utan om att svensk idrotts högst uppsatta person tycker att träningsmetoden är "fruktansvärd". Oavsett om barn accepterar träningen eller inte.

    Diskussionen står alltså inte mellan "pojken" och Rodriguez Segura. Eller mellan mig och Rodriguez Segura.

    Diskussionen ska föras mellan Rodriguez Segura, RF, Idrottsombudsmannen och STF (förbundet) som uppmanat förbundskaptenen att tillfälligt kliva åt sidan.

    Kristoffer Bergström
  • 24 jan15.15

    Inget kommentar på min fråga?

    wigge

    Hm. Svarade jag inte? Gällde det rättigheter för filmen?

    Egentligen är det här utanför mina befogenheter och beslut fattade över mitt huvud, men jag ska försöka återge hur jag uppfattat saken:

    1. Klippet är avfilmat från klubbens hemsida. Vi visade det eftersom det hade starkt nyhetsvärde. Men först sökte vi de inblandade och bad om kommentarer.

    2. Efter publiceringen ville familjen att klippet togs bort. Då tog vi bort det. Hade de önskat att det inte publicerats alls på förhand hade vi troligen – men nu spekulerar jag, det här är beslut fattade av klokare personer än jag – skippat det.

    Kristoffer Bergström
  • 24 jan15.08

    Detta stämmer ju dock inte!!!

    Fake news.

    Christian Österberg

    Vad är det som inte stämmer, Christian?

    Kristoffer Bergström