Matchfakta 15/12

Washington–Buffalo 3–5 (1–1, 1–1, 1–3)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-12-15

Första perioden: 1–0 (13.12) Alexander Ovechkin 23 (Nicklas Bäckström, Michael Nylander) spel fem mot fyra, 1–1 (18.57) Derek Roy 12 (-) spel fyra mot fem.

Andra perioden: 2–1 (0.38) Nicklas Bäckström 5 (Viktor Kozlov), 2–2 (18.42) Maxim Afinogenov 5 (Andrej Sekera, Paul Gaustad).

Tredje perioden: 2–3 (0.19) Drew Stafford 6 (Brian Campbell, Derek Roy), 3–3 (5.09) Brooks Laich 6 (Milan Jurcina, Tom Poti), 3–4 (16.18) Tim Connolly 5 (Jason Pominville, Toni Lydman), 3–5 (18.46) Jochen Hecht 11 (Jason Pominville) spel fem mot sex, öppet mål.

Skott: 23–30 (6–10, 11–6, 6–14).

Utvisningar, Washington: 6 x 2 min. Buffalo: 4 x 2 min.

Publik: 17 035 (i Verizon Center).

Målvakter: Washington: Olaf Kolzig 86,2%, istid 59.25 Buffalo: Ryan Miller 87,0%, istid 60.00

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Michael Nylander, f, Washington 0, 1, 1, 0, -3, 15.36

Nicklas Bäckström, f, Washington 1, 1, 2, 0, -2, 20.26

Henrik Tallinder, b, Buffalo 0, 0, 1, 2, +1, 21.50

Matchen: Centern Tim Connolly, 26, blev stor matchhjälte för Buffalo Sabres i Verizon Center. Connolly – som missade hela 80 matcher förra säsongen på grund av en hjärnskakning – fick en puck i ansiktet efter 6.52 av den andra perioden och tvingades lämna isen. Sabres coach Lindy Ruff var orolig för en ny hjärnskakning.

- Det första jag tänkte var att hoppas att inget är brutet och sedan började jag tänka på fjolårets hjärnskakning, sa Ruff till AP.

Connolly återkom dock till den tredje perioden – efter att på TV i omklädningsrummet sett Sabres kvittera till 2-2 – och med mindre än fyra minuter kvar av matchen befann han sig på knä framför Washington Capitals mål och med ett backhandsskott överlistade han Olaf Kolzig med segermålet. Kolzig hade ingen rolig kväll och bjöd Sabres på både det första och det tredje målet efter att gjort misstag.

- Det första var ett rookiemisstag och på det tredje hade jag otur, sa Kolzig.

Nicklas Bäckström, 20, fortsätter att producera poäng och mot Sabres blev det ett mål och en assist för den svenske rookien. Henrik Tallinder gjorde comeback efter att varit borta på grund av skada sedan den 24 november.

Carolina–Calgary 3–4 (1–1, 1–1, 1–2)

Första perioden: 0–1 (4.56) Kristian Huselius 13 (Daymond Langkow), 1–1 (5.53) Chad Larose 4 (Matt Cullen, Trevor Letowski).

Andra perioden: 1–2 (14.09) Dustin Boyd 2 (Adrian Aucoin), 2–2 (15.22) Craig Adams 1 (Tim Gleason, Matt Cullen).

Tredje perioden: 2–3 (0.25) Jarome Iginla 21 (Adrian Aucoin, Dion Phaneuf) spel fem mot fyra, 3–3 (7.19) Matt Cullen 7 (Rod Brind'Amour) spel fem mot fyra, 3–4 (11.48) Dion Phaneuf 6 (Matthew Lombardi).

Skott: 36–21 (16–7, 11–9, 9–5).

Utvisningar, Carolina: 3 x 2 min. Calgary: 8 x 2 min.

Publik: 15 536 (i RBC Center).

Målvakter: Carolina: Cam Ward 81,0%, istid 58.52 Calgary: Miikka Kiprusoff 91,7%, istid 60.00

Niclas Wallin, b, Carolina 0, 0, 1, 0, -2, 12.42

Anders Eriksson, b, Calgary 0, 0, 0, 0, -1, 19.22

Kristian Huselius, f, Calgary 1, 0, 4, 0, +1, 16.46

Matchen: Calgary Flames fortsätter att vinna på bortaplan. Flames är ute på en sex matcher lång bortaturné och mot Carolina Hurricanes kom den fjärde raka segern. Kristian Huselius – som gjorde tre mål kvällen innan – fortsatte på den inslagna vägen och satte matchens första mål bakom Cam Ward i hemmamålet. Hurricanes förde mycket av spelet, men lyckades inte vinna mycket på grund av målvakten Miikka Kiprusoff. Kiprusoff – som inte hade någon större kväll i segermatchen mot Tampa Bay Lightning – var tillbaka i samma form som han visade under större delen av förra säsongen, det vill säga storform. Han räddade totalt 33 skott, varav 15 i den första perioden. Lagkaptenen Jarome Iginla gjorde liksom Huselius hat-trick mot Lightning och följde också upp med ett mål i kvällens match då han gav bortalaget ledningen i den tredje perioden. Backen Dion Phaneuf, 22, blev matchhjälte då han med ett lågt skott efter tekning satte 4-3. Flames avslutar turnén mot St Louis Blues och Columbus Blue Jackets innan det är dags att åka hem till Kanada igen. Hurricanes back Glen Wesley spelade sin 1 412:e match och gick därmed upp på åttonde plats på listan över flest spelade NHL-matcher av en back.

Atlanta–Toronto 0–4 (0–0, 0–2, 0–2)

Andra perioden: 0–1 (7.13) Boyd Devereaux 4 (-) spel fyra mot fem, 0–2 (10.37) Mats Sundin 16 (Nik Antropov, Alexei Ponikarovsky).

Tredje perioden: 0–3 (16.41) Alexei Ponikarovsky 10 (Nik Antropov, Tomas Kaberle), 0–4 (18.01) Alexei Ponikarovsky 11 (Nik Antropov, Mats Sundin).

Skott: 24–35 (6–8, 12–14, 6–13).

Utvisningar, Atlanta: 3 x 2 min. Toronto: 2 x 2 min.

Publik: 16 424 (i Philips Arena).

Målvakter: Atlanta: Kari Lehtonen 88,6%, istid 60.00 Toronto: Vesa Toskala 100%, istid 60.00

Johan Hedberg, mv, Atlanta reserv

Niclas Hävelid, b, Atlanta 0, 0, 0, 0, -1, 19.00

Tobias Enström, b, Atlanta 0, 0, 0, 0, -2, 22.26

Mats Sundin, f, Toronto 1, 1, 5, 0, +3, 18.59

Alexander Steen, f, Toronto 0, 0, 3, 0, 0, 16.15

Matchen: Toronto Maple Leafs inledde sin sju matcher långa bortaturné i Atlanta och det kunde knappast ha börjat bättre. Målvakten Vesa Toskala, 30, är en av NHL:s hetaste målvakter för tillfället. Segern mot Trashers var Toskalas sjätte på de sju senaste matcherna och hans imponerande formkurva inleddes borta mot just Trashers den 29 november. Den finländske burväktaren har inte släppt in fler än två mål i någon av de sju matcherna och Maple Leafs coach Paul Maurice har svårt att sätta in förstemålvakten Andrew Raycroft i buren igen.

- Jag ser pucken bra och känner mig bekväm ute på isen, sa Toskala till AP efter matchen.

I den andra perioden räddade Toskala ett friläge från NHL:s skyttekung Ilya Kovalchuk. Matchen var mållös tills mitten av den andra perioden då mål av Boyd Devereaux och Mats Sundin gjorde att bortalaget kopplade ett starkt grepp om matchen. När alla trodde att hemmalaget skulle ösa på offensivt i den tredje perioden så var det istället Maple Leafs som kontrollerade tillställningen. Ukrainaren Alexei Ponikarovsky fastställde slutresultatet med två mål i slutminuterna. Ponikarovsky tacklades hårt av Bobby Holik i den andra perioden och föll handlöst ner i isen innan han långsamt tog sig upp igen.

- Jag var inte glad och vill se en repris av situationen. Enligt mig var det en solklar tackling mot huvudet, sa en upprörd Ponikarovsky efter matchen.

Anaheim–Minnesota 2–5 (0–1, 0–4, 0–2)

Första perioden: 0–1 (12.08) Aaron Voros 6 (-).

Andra perioden: 0–2 (5.02) Marian Gaborik 11 (Brian Rolston, Brent Burns) spel fem mot fyra, 0–3 (6.15) Eric Belanger 7 (Kim Johnsson, Brian Rolston) spel fem mot fyra, 0–4 (15.06) Brian Rolston 10 (Pierre-Marc Bouchard, Kim Johnsson) spel fem mot tre, 0–5 (16.10) Brent Burns 7 (Aaron Voros) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 1–5 (13.35) Brad May 3 (Mathieu Schneider, Shane Hnidy), 2–5 (19.09) Todd Bertuzzi 4 (Ryan Getzlaf, Corey Perry) spel fem mot fyra.

Skott: 30–19 (7–6, 10–9, 13–4).

Utvisningar, Anaheim: 6 x 2 min. Minnesota: 2 x 2 min, 1 x 10 min.

Publik: 17 174 (i Honda Center).

Målvakter: Anaheim: Jean-Sebastien Giguere 66,7%, istid 26.15 (6 räddningar) Anaheim: Jonas Hiller 80,0%, istid 33.44 (8 räddningar) Minnesota: Josh Harding 93,3%, istid 59.52

Samuel Påhlsson, f, Anaheim 0, 0, 2, 0, 0, 16.33

Kim Johnsson, b, Minnesota 0, 2, 0, 2, 0, 23.29

Matchen: Med fyra mål i numerärt överläge i den andra perioden avgjorde Minnesota Wild mötet med Anaheim Ducks. Matchen var jämn fram till dess att Chris Kunitz drog på sig en 2+2-minutersutvisning i inledningen av den andra perioden. Wild gjorde två mål med Kunitz i utvisningsbåset och kvällen var därmed förstörd för hemmalaget. Jean-Sebastien Giguere byttes ut ur målet och ersattes av schweizaren Jonas Hiller, 25, men tio minuter senare hade Wild satt två puckar bakom Hiller. Hemmalaget kunde putsa siffrorna i den tredje perioden, men segern var hur säker som helst för gästerna. Några timmar innan nedsläpp meddelade Ducks att man tradat bort 30-årige centern Andy McDonald till St Louis Blues mot veteranen Doug Weight, 36, Michal Birner och ett val i sjunderundan i nästa års draft. Genom affären frigör man så mycket pengar så att man kan skriva kontrakt med backen Scott Niedermayer som nyligen annonserade sin comeback. Både Weight och Niedermayer finns troligen med på isen på söndag då San Jose Sharks besöker Honda Center. Kim Johnsson noterades för två målgivande passningar och är därmed uppe i åtta assist denna säsong. Ducks har fem gånger tidigare släppt in fyra mål när motståndarna spelar power play, senast skedde det i januari 2002 då Detroit Red Wings vann med 7-4.