Niklas Edin: ”Är inte förvånad”

Niklas Edin om dopningsfallet som skakar curlingen

Uppdaterad 2018-02-21 | Publicerad 2018-02-20

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport.se

GANGNEUNG. Curlingsporten skakas av en dopningsskandal.

Niklas Edin, den svenske skippern, vill inte tro att det är sant.

– Det är bara ledsamt att det kan hända, säger 32-åringen.

Curlingen har varit förskonad från dopning men under OS i Sydkorea har ett fall avslöjats. Alexander Krusjelnitskij, en av ryssarna som fick chansen att tävla för OAR, har testat positivt för meldonium och under tisdagen ska resultatet från B-provet redovisas.

Krusjelnitskij, som tog brons i mixedklassen tillsammans med hustrun Anastasia Bryzgalova, har lämnat OS-byn i Gangneung och hävdar att han medvetet aldrig har tagit något dopningsklassat preparat.

”Det är supertråkigt”

Hans enda förklaring till det positiva dopningstestet är att någon har lagt meldonium, som är grunden en hjärtmedicin, i hans dryck under ett OS-läger i Japan.

– Jag tycker att det är supertråkigt. Jag känner honom inte personligen och kan inte säga vad han är för typ av person, om det är väldigt fult gjort eller omedvetet gjort... Jag har inga fakta alls, men det tar fokus från vår sport. Man vill ju att idrott och OS ska föra folk samman, att det ska vara en kul och positiv upplevelse för alla. Om B-provet är positivt handlar det inte bara om att folk blir förbannade och att de snor en bronsmedalj från några som var värda den mer och inte får någon uppmärksamhet, säger Niklas Edin.

”Ledsamt att det kan hända”

Den svenske skippern skulle inte bli förvånad om Alexander Krusjelnitskijs B-prov är positivt.

– Det var väl en tidsfråga med tanke på hur många fall det har varit de senaste åren. Det känns som att alla idrotter kommer att drabbas. Nu är det på så hög nivå, med mycket pengar inblandat, status och OS. Jag är inte förvånad, men det är ledsamt att det kan hända.

Curlingen har blivit mer fysiskt krävande och Niklas Edin är övertygad om att det finns fördelar att hämta genom dopningen.

– Även den som kastar dart tror jag kan ta något som ger fördelar. Till och med i schack finns det vissa grejer som ökar fokuseringen och prestationsförmågan. Oavsett sport går det att hitta vägar om man vill det, säger han.

Stora skadeproblem

Niklas Edin har haft stora skadeproblem, tvingats till sex operationer på sju år och äter dagligen värktabletter och smärtstillande för att kunna spela.

Inför OS-turneringen berättade han för Sportbladet om sitt skadehelvete och att han under 2010–2014 tvingades ta 53 olika preparat.

– Det är inga dopningsklassade mediciner så jag har inte behövt ansöka om dispens förutom under en ryggoperation i Schweiz 2012. Jag hade för låg puls och de behövde ge mig en spruta efedrin för att kunna ge en kortisonspruta i ryggen, berättar han.

Van att spela skadad

Trots ständig värk har Niklas Edin lyckats föra Sverige till förstaplatsen i grundspelet, vilket ger en stor fördel i slutspelet.

– November-januari var den första långa perioden utan smärtstillande och värktabletter på åtta år. Jag har lite småskavanker men det har jag haft länge nu. Jag har vant mig vid att vara småskadad, säger han.

32-åringen berättar att även curlingspelare dopningstestas regelbundet och att landslagsläkarna har kontroll på alla mediciner.

– Det har vi järnkoll på. Som våra läkare säger stoppar vi inte i oss något som inte har trippelkollats. Det ska inte ens finnas en risk för misstag, säger Niklas Edin.

LÄS MER: OS i TV; program & tider onsdag 21 februari
LÄS MER: OS-guide 2018: Alla tider, alla grenar
LÄS MER: Medaljligan i OS 2018
LÄS MER: OS resultat 2018: Gren för gren