Backar – men vill fortfarande stryka Sjöbergs rekord

Uppdaterad 2017-08-02 | Publicerad 2017-08-01

LONDON. Efter förslaget att stryka alla Europa- och världsrekord satta före 2005 fick det Europeiska friidrottsförbundet skarp kritik.

Nu backar presidenten Svein-Arne Hansen.

– Vi gjorde för lite förarbete innan förslaget, säger han till Inside the Games.

Men norrmannen tycker ändå att Patrik Sjöbergs rekord är ett som skall strykas. 

Svein-Arne Hansen.

Det var inför årets säsong som det Europeiska friidrottsförbundet, ledda av norrmannen Svein-Arne Hansen, gick ut med förslaget att retroaktivt stryka alla världsrekord som inte uppföljde visa kriterier. Ett av dem var att dopningsproverna som togs i samband med rekordet skulle ha lagrats i minst tio år för omtestning, något som IAAF inte började göra förrän 2005.

Därmed skulle rekord som Paula Radcliffes på maraton, Jonathan Edwards i tresteg och Patrik Sjöbergs Europarekord i höjdhopp förpassas till en mer undanskymd del av friidrottshistorien och senare prestationer skulle räknas som rekord i stället.

”Mitt ansvar”

Förslaget möttes av stenhård kritik från flera håll.

Kanske framför allt från Patrik Sjöberg som själv menade att samme Hansen under 80-talet, som tävlingschef för Bislettgalan, betalat rena aktiva för att göra dopningsprov så att man kunde visa upp rena tävlingar. Hansen hotade i sin tur att stämma Sjöberg för förtal.

Samtidigt skruvades kritiken mot förslaget upp från de brittiska öarna där Radcliffe kallade förslaget en ”feghet”.

Och nu backar Hansen, till viss del, från förslaget.

– De har rätt, och det är mitt ansvar. Vi skulle ha gjort mer förarbete och konsultationer innan vi tog fram förslaget, säger han till Inside the Games.

”Måste lyssna på kritik”

– Vi måste lyssna på kritik från sådana som Jonathan och Paula.

Men tanken på att stryka rekord finns kvar.

– Ett förslag som jag kommer lägga fram är att vi istället drar gränsen vid 1991. Det året som vi började med oförberedda dopningstester utanför tävlingarna.

Det skulle stryka flera tveksamma rekord från forna DDR och Sovjet-stater – men också Patrik Sjöbergs Europarekord på 2,42.

Samtidigt skulle exempelvis alla omtvistade kinesiska medeldistansrekord från 1990-talet stå kvar som världs- och asiatiska rekord.

Svein-Arne Hansen hoppas nu att en arbetsgrupp med medlemmar från flera andra världsdelar nu ska kunna ha ett förslag klart till IAAF:s styrelsemöte i november.