Ice bucket-challenge gav ny bromsmedicin

Publicerad 2022-11-27

Utmaningen ”Ice bucket challenge” satte ljus på ALS-forskningen.

Bland annat möjliggjorde den för en ny bromsmedicin.

– Den ökade medvetenheten i samhället vilket är jätteviktigt, säger ALS-forskaren Caroline Ingre.

Trenden spreds världen över. Personer som filmade sig själva samtidigt som de hällde en hink fylld med is över sig.

Kim Kardashian, Donald Trump, Oprah Winfrey och Justin Bieber var bara några av många kändisar som deltog.

Den stora kampanjen spreds på sociala medier 2014 och gick under namnet Ice Bucket Challenge.

Utmaningen gick ut på att hälla en hink med is över sig till stöd för ALS-forskningen.

115 miljoner dollar samlades in under kampanjen.

Utmaningen ”Ice bucket challenge” satte ljus på ALS-forskningen.

Åtta år har gått sedan utmaningen och sedan dess har den gett möjlighet till en ny bromsmedicin mot ALS. Medicinen har godkänts i USA och Kanada.

– Den har haft betydelse på flera olika plan. Dels den ökade medvetenheten i samhället och det är jätteviktigt därför att tiden från insjuknande till diagnos inte blir så lång. Den är fortfarande nästan ett år i Sverige och det är alldeles för länge, säger Caroline Ingre.

Forskningen går framåt

Caroline Ingre är forskare, överläkare och lektor på Karolinska institutet och har forskat inom ALS sedan 2006. Hon var även läkare till den bortgångne hockeylegendaren Börje Salming, som drabbades av ALS.

ALS är en nervsjukdom som drabbar hjärnan och ryggmärgen. Sjukdomen är ovanlig men allvarlig. Det finns inget botemedel, men mediciner som lindrar några av symtomen.

Caroline Ingre berättar att forskningen går framåt.

Caroline Ingre, forskare, överläkare och rektor på Karolinska institutet.

– Många projekt startade och det blev ett intresse kring sjukdomen vilket gjorde att fler medarbetare rörde sig till ALS-fältet och blev intresserade av att forska inom området, säger Caroline Ingre.

Hon fortsätter:

– Forskningen har fått ett uppsving och blivit mycket mer aktiv i Sverige och internationellt. Det är massor med miljoner som har kommit in och det har lett till att stora forskningsprojekt har lanserats och kommit igång, säger Caroline Ingre.

Hon förklarar att upptäckten av olika typer av gener har lett till viss framgång inom forskning. Bland annat genom att identifiera gener som är kopplade till sjukdomen.

– Vissa av läkemedelsbehandlingarna riktar man mot vissa av generna. När man identifierar gener lär man också förstå mycket mer kring vad det är som händer i kroppen och varför det kan ske på vissa sätt men även hur sjukdomen utvecklas.

Tim Leiweke, tidigare chef för Maple Leaf Sports & Entertainment var en av många som gjorde ”Ice bucket challange”.

Kan leva längre

Caroline Ingre berättar att bromsmedicinen mot ALS har varit av stor betydelse då den ger de personer som drabbas av ALS möjlighet att leva längre. För vissa har sjukdomen ett snabbt och aggressivt förlopp medan andra kan leva med ALS i många år.

Enligt en studie som har gjorts så levde patienten sju månader längre om den fick behandling med den nya bromsmedicinen, förklarar Caroline Ingre.

– Vi pratar om en sjukdom där man har en överlevnad på två till fyra år. Just nu prövar vi den här medicinen i en läkemedelsprövning i Sverige men också i Europa.

Caroline Ingre menar att genom att kombinera nuvarande bromsmediciner med kommande bromsmediciner kanske man kan bromsa sjukdomen ytterligare och ännu mer effektivt.

– Varje läkemedel som har effekt är viktig men möjligen kan man kombinera läkemedlen och nå ännu större effekt.

”Ica bucket challange” spreds över hela världen.