Semifinallagen klara i handbollens SM-slutspel

Uppdaterad 2024-04-17 | Publicerad 2024-04-16

Edwin Aspenbäck fick chansen att kvittera i slutsekunden för Hammarby.

Det blev storstjärnans sista skott för klubben.

– Det var inte så här jag ville avsluta min sejour i Hammarby, säger en rörd Aspebäck till Handbollsligan Live efter förlusten mot Kristianstad.

Därmed kan vi spika semifinalerna i handbollens SM-slutspel.

Sävehof och Ystad, ettan och tvåan i serien, avfärdade sina kvartsfinalmotståndare med 3–0 i matcher.

I kväll, i den femte och sista kvartsfinalomgången, skulle deras motståndare i semifinalerna utses i matcherna Kristianstad-Hammarby och Skövde-Önnered.

Semifinal i sitt första slutspel

Det såg inte ut att bli alls spännande i Skövde där Önnered, som låg under med 2–0 i matcher, gick fram till en sensationell 8–1-ledning efter en kvart. Skövde kunde snygga till siffrorna till pausen (13–16) och var bara två mål bakom i den 40:e minuten innan Önnered kunde göra fyra raka mål.

De fyra tidigare kvartsfinalerna mellan lagen hade slutat med ett eller två måls övervikt men nu blev det alltså en tydligare seger för uppstickaren i göteborgshandbollen: 39–33.

Önnered har aldrig varit i slutspel tidigare men är nu framme i semifinal mot Ystad. Skåningarna får gälla som klara favoriter i den drabbningen.

Mållösa i åtta minuter

I Kristianstad fick vi en riktig holmgång i ett möte som blivit något av en modern klassiker sedan lagen stött på varandra så ofta det senaste året.

Hammarbys 7–6-spel firade, precis som i förra matchen, triumfer fram till 27–25 då Kristianstad gjorde fyra raka mål, frampiskade av majoriteten av de 4146 åskådarna i en kokande arena. Bajen, som vanligt gick runt på få spelare och började bli trötta, gick då mållösa i åtta minuter.

De regerande mästarna från Skåne, med en betydligt bredare trupp, kunde till slut vinna med 31–30 efter en stark räddning i krysset av Kristianstads målvakt Gustaf Banke på Edwin Aspenbäcks skott med sju sekunder kvar.

Sprucken röst i sändning

Det blev Aspenbäcks sista skott i Hammarby-tröjan för den här gången då högernian nu lämnar för danska Holstebro.

– Det var inte så här jag ville avsluta min sejour i Hammarby. Det blev ett känslosamt avsked, säger högernian med en halvt sprucken röst i Handbollsligan Live direkt efter matchen.

– Jag hade velat spela några matcher till under Hammarbyflagg, en klubb som förändrat mitt liv. Min plan är att komma tillbaka en dag. Det finns ingen annan klubb som jag hade kunnat tänka mig spela för.

Kristianstad ställs mot Sävehof i semifinal i en repris på finalen i fjol. Seriesegrarna från Partille får gälla som favoriter.