Glädjefnatten som en hel värld minns

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-13

Sportchansens Lars Nylin listar de tio bästa i idrottshistorien

de fick fnatt Sportchansens Lars Nylin har listat de tio bästa glädjefnatten i idrottshistorien. José Mourinho, USA och Sverige tar alla plats på topplistan.

Idrotten har skapat stor glädjeeufori bland spelare, ledare och fans genom historien.

Här listar Sportchansens Lars Nylin idrottshistoriens 10 bästa glädjefnatt som någonsin har skådats.

10) Kerri Strug, 1996

Endast amerikaner kan få till glädjefnatt av det här slaget. Strug skadade sig i OS-gymnastiken i Atlanta 1996 men stod upp tillräckligt för att föra USA till lagguld. Strug fick sedan bäras till pallen med gipsat ben. Inte ett öga i USA var torrt, en hel nation hade fnatt.

9) Sverige i EM-semifinal, 1989

Inget svenskt landslag har skapat sådan ögonblickets eufori som den det svenska volleyboll-landslaget smashade ihop vid EM i Globen 1989. När Håkan Björne stängde semifinalen mot Sovjet till 17–15 lät sju tusen på plats mer än de 50 000 svenskar som 2006 jublade över VM-segern mot Paraguay på Olympiastadion i Berlin.

8) Ray Bourque, 2001

Hockeyveteranen Bourque gick till Colorado Avalanche för att som en avslutning av karriären få vinna Stanley Cup. Vilket Avalanche gjorde i den sjunde och avgörande matchen. Vid prisutdelningen lämnade lagkaptenen Joe Sakic omedelbart bucklan till en andlöst strålande Bourque medan dennes barn och fru grät av glädje i bakgrunden.

7) José Mourinho, 2004

José Mourinho är en man av klass, en man med ett ego större än San Siro. Sådana män får inte offentliga glädjefnatt hur som helst. I portugisens fall krävdes ett mål i Champions League 2004 – för hans Porto mot Manchester United. Ett mål som visade världen att José Mourinho ”is the special one”. I sådana ögonblick kan även skräddarsydda män tillåta sig ett glädjefnatt.

6) Tjeckerna tar revansch på isen, 1969

Ett halvår efter att ryssarna invaderat dåvarande Tjeckoslovakien möttes länderna i ishockey-VM. Glädjefnatten sedan Jan Suchy & co vunnit två gånger om är idrottshistoria. Glädjescenerna på Johanneshov i Stockholm var dock ingenting i jämförelse med de i Prag.

5) Sverige, 1994

Kan en hel nation få glädjefnatt? Bevisligen är det så. Thomas Ravelli blev dränkt av svenska spelare sedan han räddat den avgörande straffen i VM-kvarten 1994. Samtidigt exploderade Sverige i en sommareufori som möjligen i grunden förändrade vår folksjäl.

4) Mike Powell, 1991

Först hoppet och känslan att det är långt. Sedan Mike Powells insikt att det troligen räcker till VM-guld i knivskarp konkurrens med rivalen Carl Lewis. Till sist Powells uppsyn när han inser att han hoppat 8.95 och slagit Bob Beamons, som man trodde, oslagbara världsrekord.

3) Liverpool, 2005

TV-puckhögen är prototypen för svenska glädjefnatt. När Liverpool vände Champions League-finalen 2005 fick den en vuxen version i form av miljonärshögen. Längst under i högen av sjövilda fotbollsmiljonärer låg pokalvinnaren själv, målvakten Jerzy Dudek.

2) OS-finalen i basket, 1972

Upplösningen av basketfinalen 1972 tillhör sporthistoriens mest kontroversiella ögonblick. Det glöms ofta bort att debaclet kring tidtagningen också födde två totala glädjefnatt. Först från USA vid ställningen 50–49. Sedan från ryssarnas sida när Belov i den absolut sista tiondelen vänt till 51–50.

1) Miracle on Ice, 1980

Glädjefnattens fader och moder. Amen. När Mike Eruzione avgjorde OS-matchen mellan USA–Sovjet 1980 fick sporteuforin en symbol. Miraklet i Lake Placid ledde också till att Kurt Russel senare fick spela coachen Herb Brooks i en filmatisering. Detta medförde dock inga glädjefnatt hos Oscarsjuryn.

Nylins bonus-glädjefnatt:

Björge Lillelien, 1981

Kommentatorer som får glädjefnatt finns det några av. Men ingen som norrmannen Lillelien. När Norge 1981 slagit England i VM-kvalet fick han till: ”Der blåser han! Der blåser han! Norge har slått England 2–1 i fotboll! Vi er best i verden! Vi ver best i verden! Vi har slått England 2–1 i fotboll. Det är alldeles utrolig. Vi har slått England. England, kjempers födeland – Lord Nelson, Lord Beaverbrook, Sir Winston Churchill, Sir Anthony Eden, Clement Attlee, Henry Cooper, Lady Diana, vi har slått dem alle sammen, vi har slått dem alle sammen. Maggie Thatcher, can you here me? Maggie Thatcher, jag har et budskap til deg midt under valgkampen, jeg har et budskap till deg: Vi har slått England ut av verdensmesterskapet i fotboll. Maggie Thatcher, som de sier på ditt språk i boksebarene rundt Madison Square Garden i New York: – Your boys took a hell of a beating! Your boys took a hell of a beating. Maggie Thatcher: Norge har slått England i fotboll. Vi er best i verden!"

Boka din sportresa här: