Publicerad 2023-04-14

En poäng efter tre spelade omgångar.

Det är inte bara på plan som Seger saknas.

Insatser som den här är inte värdigt mesta mästarinnorna.

Frågetecknen var många när Rosengård klev in på Grimstas konstgräs denna fredagskväll. Regerande mästarinnorna har varit i gungning hela säsongen. De åkte ur svenska cupen redan i gruppspelet, fick bara en poäng i hemmapremiären mot Piteå och förlorade borta mot Linköping.

– Jag har aldrig sett oss själva så dåliga, sa Therese Sjögran veckan efter.

Faktum är att Rosengård bara vunnit en tävlingsmatch, mot Elitettanlaget Alingsås, sen de höjde Kronprinsessan Victorias pokal här i november. Det är så klart inte ett facit värdigt ett mästarlag.

Lägg därtill att listan på de som stannat hemma i Malmö var längre än den över de som fanns på bänken och det är lätt att förstå om det var oroligt i Rosengårdslägret inför matchen.

Men det började ändå helt okej. De kom ut med fart och hemmalaget Djurgården var rejält tillbakatryckta i den första halvleken. Det var de dock beredda på. De låg lågt och försvarade sig med näbbar och klor. Rosengård försökte luckra upp och spelade rakt och fint, första tio. Sen tog det stopp.

Andades panik och desperation

Spelet blev krampaktigt och gästerna mäktade inte ens med att få ett skott på mål i den första halvleken.

Att de sen knappt hann ut till den andra halvleken innan StinaLisa Johansson serverade en delikat passning till Hayley Dowd och det stod 1-0 till Djurgården var en käftsmäll de inte hämtade sig i från.

Djurgården gick på knock och Rosengård var nere för räkning.

Det var längesen jag såg ett mästarlag som såg så virriga och håglösa ut. Djurgården tackade och tog emot.

Alice Bergström tog för sig på högerkanten och bara flöt förbi Olivia Schough. Kamilla Karlsén slog en hörna som tredje målvakten Somea Polozen missbedömde och Matilda Plan kunde enkelt styra in till 2-0 och spelarna på bänken firade som om de hade vunnit SM-guld.

Deras spelidé var tydlig, de jobbade en för alla, alla för en.

Rosengård däremot saknade allt det där. Det blev var kvinna för sig själv när Djurgården hade tagit ledningen och bytena som genomfördes andades panik och desperation. Efter trippelbytet med tjugo minuter kvar var det hela havet stormar. Det kändes som att alla spelare i Rosengård hade bytt position när Emilia Larsson som inledde i rollen som nia helt plötsligt var nere som högerback.

Det här måste vända och det måste vända nu, sa Sjögran för en vecka sen. Alternativen för hur de ska lyckas med det är just nu begränsade och det här är en situation de inte är vana vid. Senast de gick tre seriematcher utan vinst var hösten 2020, då vann Kopparbergs/Göteborg SM-guld.

Rosengård måste rannsaka sig själva och blir det inte tre poäng hemma mot Vittsjö nästa vecka är nog Renée Slegers dagar som Rosengårds tränare räknade.

Caroline Segers muskelskada kunde inte komma olägligare. För är det något de är i desperat behov av just nu så är det det. En Seger.