Vibeke Skofterud

Norska OS-hjälten död i olycka

Flickvännen: ”Min älskling, min hjälte”

Av: 

Simon Sjöstrand

Andreas Käck

SPORTBLADET

Vibeke Skofterud är död.

Hon blev 38 år gammal.

Den karismatiska norska skidprofilen hittades död på ön St Helena i sydöstra Norge efter vad som tros ha varit en vattenskoterolycka.

Nu uttalar sig hennes partner, Marit, om tragedin.

”Det kommer att bli så tråkigt och jobbigt utan dig”, skriver flickvännen.

I lördags kväll, strax före klockan 20.00, lade Vibeke Skofterud upp en video på sig själv där hon körde vattenskoter vid ön St Helena i Arendals kommun i sydöstra Norge.

Två timmar senare lade hon upp en ny video där hon satt och lyssnade på en konsert inne i Arendal.

Klockan 01.00 på natten blev hon anmäld saknad. Hennes flickvän, Marit Stenshorne, hade anat oråd och hört av sig till Skofteruds familj och därefter kontaktat polisen.

På söndagen fick de chockbeskedet – Vibeke hade dött.

Norsk polis bekräftar för tidningen VG att de fann Vibeke Skofterud död vid 11.30 på söndagsförmiddagen. De säger att allt talar för att hon råkat ut för en olycka med sin vattenskoter.

– Kvinnan är identifierad som den 38 år gamla Vibeke Skofterud. Familjen är underrättad, sa polischefen Sveinung Alsaker.

Flickvännen uttalar sig

Skofterud ska, enligt polisen, ha varit ensam på vattenskotern vid olyckstillfället.

För tv-kanalen NRK berättar Pål Tömmerhoel, familjen Skofteruds talesperson, att hon var på väg tillbaka till ön där hon och flickvännen Marit hade semestrat sedan i fredags.

– Att en varm och skön semester slutar på värsta tänkbara sätt är ju förfärligt. Flickvännen har det förstås väldigt tufft just nu, säger han.

Vid 22-tiden på söndagskvällen uttalade sig flickvännen Marit för första gången, via ett känslosamt inlägg på Instagram.

”Vibeke, du är min stora kärlek, min partner, min älskling, min hjälte, min mentor och bästa vän. Vi sa att det skulle vara vi två för alltid, att vi skulle bli gamla tillsammans. Det kommer att bli så tråkigt och jobbigt utan dig. Du gav mig så mycket positivitet, tacksamhet, glädje, kunskap och kärlek. Älskar dig”‚ skriver hon.

OS-guld och seger i Vasaloppet

Vibeke Skofterud tog totalt tre mästerskapsguld under karriären.

I OS i Vancouver 2010 vann längdstjärnan stafetten tillsammans med Therese Johaug, Marit Björgen och Kristin Störmer Steira. Hon var även en del av de norska stafettlagen som vann VM-guld 2005 och 2011.

– Det är en ofattbar tragedi att allas vår livsglada Vibeke är borta. Våra tankar går till Vibekes familj och hennes närmaste, säger norske längdchefen Vidar Löfshus i ett pressmeddelande.

OS-guldet 2010 blev Skofteruds största framgång, men i svenska kretsar är hon också ihågkommen för att två år senare ha vunnit Vasaloppet på då rekordsnabba tiden 4.08,24.

Efter segern belönades hon med en blomsterkrans, medan herrarnas vinnare, Jörgen Brink, fick en bil.

Något som upprörde Skofterud.

– Så det är bil till herrarna och inte något till damerna? Det är för dåligt!, sa hon.

”Hon var en pionjär”

Skofterud var inte rädd för att ta strid mot orättvisor. Hon var heller inte rädd för att öppna upp sig för offentligheten.

År 2008 kom hon ut som homosexuell som en av ytterst få stjärnor inom längdskidåkning.

– Hon var en pionjär med att komma ut och säga att hon var homosexuell. Hon var en av de första som vågade göra det. Just den öppenheten tror jag gjorde att många tog henne till sig. Man tyckte om henne för att hon vågade, hon var lite okonventionell, säger svenska vännen Johanna Ojala till SVT.

År 2015 gick Skofterud ut och berättade öppet om sina ätstörningar.

”Paradoxalt nog presterade jag som bäst när jag mådde som sämst. Jag gillar att sätta press på mig själv och det är förmodligen orsaken till att det blev så. Men jag hade också problem med kosten. När jag åt så spydde jag och jag gick upp på nätterna för att träna och förbränna. Allt detta ledde till en personlighetsstörning eftersom jag inte kände igen mig själv. Kanske såg jag inte mitt värde som människa”, skrev hon i ett blogginlägg i samband med en världscuptävling i Davos.

”Hade hittat sig själv”

Efter säsongen 2015 avslutade Skofterud karriären och hon har sedan dess jobbat inom tv, bland annat som expert på Eurosport under OS i Pyeongchang i vintras.

I en krönika i norska VG skriver journalisten Camilla Vesteng att hon träffade och pratade med Vibeke Skofterud i Pyeongchang i vintras, och att Skofterud då sa att hon var lyckligare än på väldigt länge.

”Hon var uppriktigt strålande nöjd med livet. Hon hade hittat sig själv”, skriver Vesteng.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Vibeke Skofterud

LÄS VIDARE

Norsk skidåkning skakas av ny tragedi

ÄMNEN I ARTIKELN

Vibeke Skofterud

Längdskidor

Marit Björgen

Therese Johaug