Skadad och uträknad - men Vasaloppsvinnare

Publicerad 2017-03-05

Längdskidor. Han var skadad och uträknad flera gånger. Men John Kristian Dahl lyckades ändå försvara fjolårssegern i Vasaloppet.

Samtidigt signalerar loppets fyra Markus Ottosson att det snart är dags att bryta den norska dominansen.

– Nu vet jag att loppet passar mig, säger den knappt slagna fyran.

Dagarna inför Vasaloppet blev dramatiska för norrmannen John Kristian Dahl. På fredagen och lördagen hade han stora ryggsmärtor och det var länge oklart om det skulle bli någon start. Det var först i samband med skidtestningen på söndagsmorgonen som han bestämde sig för att ställa upp.

– Det var en chansning. Jag hade inga ambitioner att vinna, utan gick bara meter för meter med fokus att bara hänga med lite till, säger John Kristian Dahl och berättar att ryggen gjorde det svårt för honom att resa sig upp i stavtagen.

– Jag hade inga krafter kvar vid Evertsberg och vid Moraparken (en dryg kilometer från mål) var jag helt slut.

Ändå lyckades John Kristian Dahl få rätt position på upploppet och knappt vinna en klungspurt vilket innebar hans tredje seger i Vasaloppet.

– Detta var verkligen viljans triumf för mig, säger norrmannen.

Blandade känslor

Inte sedan 2012, när Jörgen Brink kom först i mål, har en svensk varit så nära att vinna Vasaloppet som Markus Ottosson var denna söndag. Han kom fyra, bara slagen med en fot av John Kristian Dahl. En insats som bidrog till att Ottosson, som haft skadefylld karriär, fick sitt stora genombrott bland den breda skidpubliken.

– Visst är det bra, men har jag ändå blandade känslor. I Vasaloppet finns ingen tvåa, trea eller fyra - bara vinnare. Och jag ville verkligen vinna i dag. Skidorna var bra och jag kände mig pigg, säger han och fortsätter:

– Min taktik var att försöka dra så hårt att det inte skulle bli 30 åkare i en klungspurt. Det är möjligt att jag var lite för aktiv och fick betala för det i spurten.

Farbror "Otto"

Bara några minuter efter målgången började Ottosson på allvar att planera för nästa Vasalopp. Då kör han för seger.

– Nu tar jag med mig en trygghet och vetskapen att banan passar mig bra och att förberedelserna fungerat perfekt. Det som i dag skiljde mig och John Kristian Dahl är att han gjort detta förut och har kylan att lägga in spurten vid rätt tillfälle.

Markus Ottosson har den kanske bäste rådgivaren inom familjen. Hans farbror är Jan Ottosson, som fyra gånger vunnit Vasaloppet.

– Jo, jag har varit här som barn och sett honom åka. Vasaloppet har därför alltid betytt mycket för mig.

När John Kristian Dahl hör om Markus Ottossons segerplaner ler han.

– Om svenskarna tränar hårt och förbereder sig noga kan de nog de vinna. Men det krävs att man gräver djupt för att komma först i mål, säger norrmannen.

TT

Följ ämnen i artikeln