Bor med han som sabbade EM-festen: "Fin kille"

Carl Göransson/TT

Publicerad 2024-03-27

Elohim Prandi såg till att Andreas Palicka åkte på karriärens kanske värsta förlust.

Men delar rum gör PSG-stjärnorna fortfarande.

– Det finns en ömsesidig respekt, säger den svenske målvakten.

Det har gått två månader sedan Sverige på ett närmast osannolikt sätt förlorade semifinalen mot Frankrike i handbolls-EM i Köln. I allra sista sekunden hittade Elohim Prandi nätet bakom Andreas Palicka och tvingade fram en förlängning, med ett frikastmål som den samlade expertisen dessutom ansåg var regelvidrigt.

Smärtar gör det fortfarande – och lär nog alltid göra – för de blågula landslagsstjärnorna.

– Det är klart att det svider, men det är sådana upplevelser som bygger dig som människa och som gör att det smakar ännu bättre att vinna när man väl gör det, säger Andreas Palicka.

”Lagkamrater och kompisar”

Han vaknar dessutom upp bredvid just Prandi så fort deras Paris Saint-Germain spelar bortamatch.

– Vi delar absolut rum fortfarande, säger ”Palle” och skrattar.

– Det är en fantastiskt fin kille och det finns inget i min personlighet som vill ta någon glädje från honom. Han blev Europamästare, har synts i alla tv-kanaler och var stor hjälte i Frankrike och det har han på något sätt förtjänat. Jag vet att han hade unnat mig det om det varit det omvända.

– När jag kom tillbaka till Paris gratulerade jag mina lagkamrater till guldet, de gratulerade mig till bronset. Vi är lagkamrater och kompisar. Och även om det är krig – om man får uttrycka sig så – när man möts på planen, så har man direkt efteråt fortfarande samma relation som man har till vardags.

TT träffade Andreas Palicka i samband med landslagets matchfria samling i Göteborg häromveckan. Men fokus den närmaste tiden är framför allt på PSG, i första hand torsdagskvällens första åttondelsfinal borta mot Wisla Plock.

”Stor målsättning”

PSG har varit i CL-semi sex gånger, men aldrig gått hela vägen och vunnit.

– Det är klart att det är en titel som klubben vill åt. Och det var en stor målsättning för mig personligen också i beslutet att gå till PSG – att ge det en ordentlig chans att vinna Champions League, säger Palicka, som gör sin andra säsong i klubben.

Efter tredjeplatsen i gruppspelet har det stjärnspäckade laget dock satt sig i en lite knivig situation. Dels missade PSG en direktbiljett till kvartsfinal, dels väntar FC Barcelona om man väl tar sig dit.

– Vi hade en taskig höst med ett par resultat som vi inte var jättenöjda med, som satte oss i en svår position. Det är bara att gilla läget, säger Palicka.