De ska ta Sverige till handbolls-EM

Linnéa Engholm/TT

Publicerad 2022-03-29

Elin Hansson blir ensam på vänstersex. Arkivbild.

Damernas EM-kval i handboll ska avgöras och Sverige har ett gyllene läge att ta sig till EM i Slovenien, Nordmakedonien och Montenegro i november. Två poäng räcker för att Sverige ska säkra gruppseger när två matcher återstår.

– Vi har ambitioner att flytta fram gränser hela tiden, så det är väldigt viktigt för svensk handboll att vi tar oss till EM, säger förbundskapten Tomas Axnér.

Island och Turkiet står för motståndet, och Axnér hoppas på att kunna säkra gruppsegern redan i den inledande matchen, borta mot Island den 20 april. Sist lagen möttes blev det svensk storseger.

– Det var en väldigt bra landskamp där vi fick en fullträff bakåt. Vi vann med 13 mål så det är klart att det var en väldigt bra landskamp, säger han under presentationen av truppen.

I truppen finns en debutant, Sofie Börjesson kommer in i stället för mästerskaps-meriterade Jessica Ryde.

– Vi att har valt att ge Jessica Ryde ledigt den här samlingen då hon har haft en intensiv säsong och dessutom har många matcher kvar i såväl danska slutspelet som i Europaspelet. Nu får vi en möjlighet att ge Evelina och Sofie speltid i landslaget, säger Axnér.

En annan ändring är att Elin Hansson blir ensam vänstersexa, då både Olivia Mellergård och Clara Lerby dras med korsbandsskador.

En seger i kvalgruppen kan bli viktig även i EM. Efter att ha fått en tuff lottning i VM i vintras hoppas Axnér att Sverige nu ska bli toppseedat och därmed få en enklare resa till slutspelet.

– Med guds hjälp kanske vi kan få en lite bättre grupp, säger han.

Matchen mot Island spelas den 20 april på Island och matchen mot Turkiet tre dagar senare i Helsingborg.