Svensk kollaps i VM-semin: "En tomhet"

Sverige utklassat av Tjeckien i semifinalen i hockey-VM

Göran Sundberg/TT

Publicerad 2024-05-25

Sveriges Victor Hedman, Erik Karlsson, Rasmus Dahlin och Lukas Raymond deppar efter förlusten i VM-semifinalen mot Tjeckien.

Fyra raka tjeckiska mål – och tre på mindre än tre minuter – släckte den svenska gulddrömmen i VM-semifinalen i Prag.

Det var en kollaps av ett stjärnfyllt svenskt lag som kom till spel med åtta raka segrar.

Tjeckien vann med 7–3 och Sverige får ladda om för bronsmatch på söndagen.

– En tomhet. Det är inte en 7–3-match, säger den svenska stjärnbacken Victor Hedman till Viaplay efter förlusten.

Men det tjeckiska segerrycket blev också kontroversiellt när domarna missade en ful armbåge i huvudet av Jan Rutta på svenske centern Isac Lundeström i en fullsatt O2 Arena.

Det var en tjuvsmäll som kunde ha bedömts som ett matchstraff om någon av de fyra domarna uppfattat den.

Då ledde tjeckerna med 4–2.

Lundeström blev liggande på isen och fördes sedan ut till det svenska omklädningsrummet. Men efter ett tag återkom Anaheimforwarden i spel.

”Får skitstudsar”

I stället för svensk powerplay kom 5–2, det tredje tjeckiska målet inom loppet av 2.58.

Efter det byttes målvakten Filip Gustavsson, som ledde målvaktsligan i VM, ut mot Philadelphias Samuel Ersson.

Den tjeckiska målsviten inleddes med att Rasmus Dahlin slog pucken på domaren vilket gav två tjeckiska spelare öppet läge fram till 3–2 genom Ondrej Kase.

– De får skitstudsar, säger Dahlin till Viaplay i pausen efter två perioder.

Martin Necas sköt 4–2 direkt på tekning och Dominik Kubalik 5–2 när tjeckerna kom tre mot en i en snabb kontring.

En sällan skådad genomklappning av ett svenskt lag med den kanske vassaste backsidan i VM genom tiderna med Erik Karlsson, Victor Hedman och Dahlin.

Nytt blågult hopp

Svenskarna kunde stoppa blödningen först när Joel Eriksson Ek reducerade till 3–5 i numerärt överläge efter 15.30 av andra perioden.

– Jag tycker att vi reser oss ganska bra. Vi gör 5–3 och har bra tryck. Jag är ändå stolt över grabbarna. Vi körde på in i det sista, men var inte tillräckligt bra, säger Victor Hedman.

Då hade Sverige lett två gånger i första perioden efter mål av Marcus Johansson (1–0) och Marcus Pettersson (2–1).

Men tjeckerna kvitterade två gånger.

I den sista perioden försökte svenskarna komma närmare och fick en tidig chans i powerplay.

Men utdelningen i numerärt överläge har inte varit nog bra under mästerskapet och bara två sekunder efter att chansen runnit ut i sanden gjorde Lukas Sedlak 6–3 på ett friläge.

Han ökade sedan på till 7–3.

Hedman: Inte utspelat

– En sak att känna att man är utspelat, men det är absolut inte så det är, säger Hedman.

Tjeckien har inte spelat en VM-final sedan 2010 när laget blev världsmästare.

– De (Tjeckien) är väldigt, väldigt bra, men det är svårt att svälja. Man låter lite egoistisk, jag tycker att vi är ett bättre lag, men det var inte tillräckligt i dag, säger Victor Hedman.

För Sverige, som spelade sin första VM-semifinal sedan 2018, väntar bronsmatch på söndagen mot förloraren i den andra semifinalen mellan Kanada och Schweiz.