Ballon d'Or till favoriterna – svensk fjärdeplats

Ibraheem Alsalman/TT

Lasse Mannheimer/TT

Publicerad 2023-10-30

Aitana Bonmatí och Lionel Messi tilldelades som väntat Ballon d'Or – priset till världens bästa fotbollsspelare.

Svenska landslagsstjärnan Fridolina Rolfö blev fyra i omröstningen.

Bonmatí var storfavorit till att kamma hem priset som delas ut av det franska fotbollsmagasinet France Football. Den 25-åriga spanjorskan ledde Barcelona till Champions League-titeln förra säsongen och var dessutom en nyckelspelare i det Spanien som tog VM-guld i somras. Bonmatí utsågs till hela turneringens mest värdefulla spelare.

– Jag är väldigt stolt över att få det här priset. Jag vill tacka mina lagkamrater och alla som har stöttat mig, säger Bonmatí i sitt tacktal.

Rolfö fyra

Svenska landslagsstjärnan Fridolina Rolfö, också Barcelona, blev fyra i omröstningen och Arsenalbacken Amanda Ilestedt hamnade på 15:e plats. Svenskorna stod för fina prestationer när Sverige tog VM-brons. Rolfö avgjorde även vårens Champions League-final när hon satte 3–2-målet mot Wolfsburg.

På herrsidan var det mer ovisst. Lionel Messi, Erling Braut Haaland och Kylian Mbappé hade alla chansen, men den 36-årige argentinaren drog det längsta strået och säkrade karriärens åttonde Ballon d'Or.

– Tusen tack till det här priset. Jag vill gärna tacka alla som har stått bakom mig och mina lagkamrater i det argentinska landslaget, säger Messi.

Flera priser delades ut

Messi, som numera spelar i nordamerikanska MLS och Inter Miami, hade förvisso en jobbig säsong i franska Paris Saint-Germain. Men storstjärnan var en ledande figur när hans Argentina tog VM-guld i Qatar förra året. Triumfen var nationens största sedan guldet 1986, då ledda av en viss Diego Armando Maradona.

Det delades även ut andra priser på galan i den franska huvudstaden Paris. Bland annat fick engelske landslagsstjärnan Jude Bellingham priset som världens bästa spelare under 21 år. Manchester City (herrar) och FC Barcelona (damer) utsågs till världens bästa lag den gångna säsongen.