Mercedes och Ferrari i jämn F1-kamp

Publicerad 2017-05-12

Formel 1. Slaget om Formel 1 har blivit en giganternas kamp mellan Ferrari och Mercedes.

En oerhört jämn kamp.

– Det handlar om detaljer, varje liten bit har betydelse, säger Mercedes-föraren Valtteri Bottas inför Spaniens GP.

Finländaren, som vann det senaste formel 1-loppet i Sotji, ligger trea i VM-ställningen efter Ferraris Sebastian Vettel och Mercedes Lewis Hamilton. Ferraris Kimi Räikkönen är fyra.

I stallmästerskapet är det så jämnt det kan bli - Mercedes har 136 poäng och Ferrari 135.

Till söndagens lopp i Barcelona hoppas Mercedes ha fått ordning på sina problem med däcken som påverkat aerodynamiken.

– Vi fokuserar på att få däckbitarna så optimala som möjligt, säger Bottas.

Det såg lovande ut under fredagens träning då Mercedes-förarna var snabbast med Hamilton som den snabbaste i båda träningarna. Ferrariförarna Räikkönen och Vettel var trea respektive fyra.

"Mycket jobb kvar"

Till årets säsong har reglerna ändrats en hel del vad gäller bilarna, för att få snabbare och mer spännande lopp. Bland annat är bilarna bredare och har bredare däck. Bottas tycker att Ferrari i början av året var bättre på att göra de förbättringar som var möjliga inom regelverket.

– Det är mycket jobb kvar för oss att göra. Vi tycker att vi har en bra bil, men att det finns potential för förbättringar för att få en ännu bättre bil, säger han.

Senast i Rysslands GP var inte stallkompisen Lewis Hamilton särskilt nöjd efter sin fjärdeplats.

– Det har gjorts analyser och vi har en bra bild över vad som gick fel. Till den här veckan är vi bättre utrustade, sade han på torsdagens presskonferens, dit han tagit sin hund Roscoe.

Valtteri Bottas säger att han är väldigt glad över sin allra första F1-seger, i sitt 81:a lopp, och att han förstås firade den.

– Det hade varit oförskämt att inte fira första segern. Men det gäller att inte stanna uppe bland molnen för länge, för då faller man så hårt. Det är bättre att fokusera på nästa lopp och försöka att vinna igen, säger han.

Alonsos problem fortsätter

En som inte har så roligt på formel 1-banan i år är Fernando Alonso. Den spanske dubble världsmästaren i McLaren är helt utan poäng. Inför hemmaloppet i Barcelona säger Alonso att han ger stallet chansen att få en konkurrenskraftig fram till i oktober, annars börjar han se sig om efter ett nytt stall.

– Min intention är att köra nästa år, och inte bara köra. Jag vill vinna, säger han.

– Jag trivs med stallet, men vi vinner inte.

Hans helg på Catalunya började illa. Han hann inte ens få en varvtid innan han blev stående med en trasig motor som läckte ut olja. Motorbytet gjorde att han kom ut sent till den andra träningen. Där fick han den sämsta varvtiden.

TT

Följ ämnen i artikeln