Uefahöjdaren: "De kan glömma en superliga"

TT-Ritzau

Publicerad 2020-10-28

Jesper Møller (tvåa från höger) varnar de europeiska storklubbarna. Arkivbild.

En europeisk superliga skulle innebära att de inblandade klubbarna inte kan spela i sin nationella liga. Det säger dansken Jesper Møller, medlem i Uefas exekutivkommité.

I veckan skrev brittiska Sky Sports att storklubbarna Liverpool och Manchester United stödjer en europeisk superliga. Nu kommer hårda ord från danska fotbollsordföranden.

– De kan glömma (att även spela i sin inhemska liga) det. De klubbar som vill spela i en låst liga kan inte vara en del av Fifa, Uefa eller nationella förbund, säger Møller, som även är ordförande för Danska fotbollsförbundet.

På tisdagen meddelade Barcelonas ordförande Josep Bartomeu att han avgår från sin post. Samtidigt sade att han klubben har tackat ja till att delta i en stängd superliga, vilket enligt Møller skulle innebära att Barcelona inte kommer kunna spela vidare i La Liga.

– Det är i linje med EU:s konkurrensregler, och en utbrytarliga kan vara i strid med de reglerna.

Møller lägger även till att varken Uefa, Fifa, EL (europeiska ligaunionen) eller ECA (de europeiska klubbarnas organisation) stöttar planerna på en utbrytarliga.

Det finns ännu ingen tydlig plan på hur det europeiska cupspelet kommer att se ut efter 2024. De läckta uppgifterna om en superliga kan ses som ett strategi från storklubbarna att stätta press på Uefa för att få bättre villkor.

– Jag tycker klubbarna ska tänka sig för, denna typ av förhandlingsstrategi fungerar åtminstone inte på mig, säger Møller.