Jerebko stoppas från landslaget

Linnéa Engholm/TT

Publicerad 2022-03-31

Jonas Jerebko inför en VM-kvalmatch mot Kroatien i Norrköping i februari. Arkivbild.

Basketstjärnan Jonas Jerebko stoppas från landslagsspel efter att ha skrivit på för ryska CSKA Moskva.

– Det har varit en helt unik situation och en svår process att komma fram till vår ståndpunkt, säger förbundets generalsekreterare Fredrik Joulamo

Svensk baskets största stjärna blev presenterad av den ryska storklubben i går, mitt under kriget i Ukraina. Efter det har det svenska förbundet haft en dialog med Jerebko.

– Vi har varit tydliga i vårt ställningstagande mot Rysslands invasionskrig i Ukraina, men vi har bara haft andrahandsuppgifter om varför Jonas har valt att skriva på. Av den anledningen och för att vi sedan tidigare har en bra relation har det varit viktigt att ta kontakt med Jonas, säger Fredrik Joulamo.

”Totalt konsensus”

Efter samtalen kom man fram till att det inte går att förena spel i det svenska landslaget med ett nyskrivet kontrakt i Ryssland. Ryska klubbar, domare och landslag är stoppade från internationellt spel av det internationella basketförbundet Fiba.

– Det råder ett totalt konsensus om hur vi förhåller oss till Ryssland, där finns det inga tveksamheter. Det som det fanns frågetecken kring var att vi ville höra varför Jonas fattat beslutet och om det finns något vi kan göra för att ändra det.

Vilka anledningar Jerebko angivit och hur han reagerade på förbundets beslut vill Joulamo inte svara på.

– Det är bättre att Jonas får svara på det själv, säger han.

Jerebko har dock inte uttalat sig i frågan ännu.

Under gårdagen meddelade Jerebkos privata sponsor, dryckesföretaget Nocco, att man avslutar samarbetet med honom.

”Vi har sedan i måndags valt att avsluta samarbetet på grund av hans beslut att spela i Ryssland”, skrev företagets marknadschef Catharina Carlsdotter i ett sms till SVT.

”Står fast vid det”

Joulamo säger att även förbundets sponsorer och samarbetspartners har hört av sig i frågan.

– Vi vill jobba med människor och organisationer som delar våra värderingar, av den anledningen är det viktigt att visa att när vi tar ställning så står vi fast vid det. Men det är inget externt tryck som gjort att vi har fattat beslutet, säger han.

Om Jerebko 35, är välkommen tillbaka om han river kontraktet med CSKA är inget Joulamo vill spekulera i.

– Det är något vi får diskutera då, säger han.

Jonas Jerebko spelade för landslaget så sent som i februari, i VM-kvalet mot Kroatien. Nästa match skulle vara Finland, 30 juni, och Slovenien, 3 juli i samma kval.

Jerebko gjorde under fjolåret comeback i blågult efter att ha nobbat landslagsspel i 13 år för att prioritera NBA.