Stakkaos hotar Vasaloppet

Publicerad 2017-02-28

Skidor. Många kommer att försöka, få kommer att klara det.

Att staka de nio milen mellan Sälen och Mora utan fästvalla i Vasaloppet är en hård prövning.

Det annalkande stakkaoset kommer att föra med sig både förstörda spår och regelbrott.

Vasaloppsledningen känner till risken:

– I år kommer vi att ha ännu fler kontrollanter längsmed spåret för att kunna filma motionärer som tar skridskoskär och bryter mot reglerna. De senaste åren har vi på det viset diskat mellan 25 och 40 åkare. Men det är en droppe i havet, säger Vasaloppets sportchef Tommy Höglund.

– Åk inte på blanka skidor om ni inte absolut behärskar det, uppmanar Vasaloppsprofilen Staffan Larsson, den förste elitåkaren att staka mellan Sälen och Mora.

Orkar inte

Elitåkarna stakar sig igenom långloppen på blanka skidor utan fästfalla. Alltfler motionärer följer efter och köper dessutom speciella stakskidor.

Det spekuleras i att över tusen motionärer, förmodligen fler, kommer att försöka staka sig igenom Vasaloppet.

– Det kan stämma, vi vet inte exakt hur många, bara att det för varje år blir ett utökat antal stakåkare, säger Tommy Höglund.

Flera av dem kommer inte att orka staka hela Vasaloppet och får stora problem de tre sista milen.

– Då börjar de saxa i motbackarna som sedan går de över till skridskoskär, säger Höglund och förklarar hur detta kan resultera i ett riktigt stakkaos:

– Den stora massan, som åker med fästvalla, får förstörda skidspår när de som inte klarar av att staka går över till att saxa vilket leder till att spåren går sönder.

Hårda ord i spåret

Det är bäddat för irritation och hårda ord i Vasaloppsspåret.

– Vi kommer att ha fler kontrollanter, men jag kommer inte att berätta var de finns, säger Höglund.

Staffan Larsson, som driver skolor för skidmotionärer, håller med om att det finns ett ökat intresse av att åka på blanka skidor. Han avråder dock från att försöka staka Vasaloppet.

– Bara de som kommer bland de hundra bästa åkarna vinner på att staka. Alla andra åker fortare med fästvalla, säger Larsson, som poängterar att de som dessutom åker på speciella stakskidor bör tänka efter extra noga.

– Det är skidor som inte går att åka diagonalt på med fästvalla, utan de är enbart avsedda för dem som verkligen orkar staka.

TT

Följ ämnen i artikeln