Johaug suverän segrare igen

Publicerad 2016-03-02

Skidor. Världscupsuveränen Therese Johaug vann som väntat kapitel två av åtta i den kanadensiska finaltouren i längdskidor. Norskan vann med en minut i det klassiska loppet över 10,5 kilometer i Montreal, trots en lätt parkbana och idogt snöfall med lösa spår.

Det var norskt även på andra och tredje plats i masstartsloppet genom Heidi Weng och Astrid Jacobsen Uhrenholdt. Även fyran var norska, Maiken Caspersen Falla, medan polska veteranen Justyna Kowalczyk tog sig in på femte plats.

Charlotte Kalla var bästa svenska på elfte plats, 1.58,9 efter. Stina Nilsson kom på 13:e plats och Ida Ingemarsdotter på 17:e. Ett fall kostade kanske Kalla några placeringar.

– Det blir ju dyrbart, men det var väldigt speciella förhållanden. Pjäxan skar fast och då var det svårt att hålla emot, sade Kalla till TT om fallet i den mycket lösa banan i Parc Mont Royal i Montreal.

– Jag hade svårt att inte bli stressad efter det. Det var ingen bra känsla idag.

Inspirerad Nilsson

Sprintspecialisten Stina Nilsson svarade ånyo för ett inspirerat distanslopp.

– Ett av mina bättre distanslopp, sade hon. Jag känner mig tryggare och tryggare på längre distanser.

I toursammandraget har Johaug redan kopplat greppet. Stina Nilsson är sjua, Charlotte Kalla åtta och Ida Ingemarsdotter nia. Men de är runt två minuter efter.

– Tre tjejer topp tio är superbra, sade Kalla.

– Men två minuter är mycket. För mig handlar det om att försöka göra bra enskilda lopp. Nu är det en sprint i Quebec på fredag och sen tio kilometer skejt, det ska bli roligt.

Rysk satsning

Ryssen Sergej Ustiugov trotsade föret och satte full fart från start i herrarnas lopp över 17,5 kilometer. Norrmännen Emil Iversen och Petter Northug tackade för draghjälpen och rycket förbi på de sista kilometerna. Men Ustiugov blev trea och lämnade bland andra vinterns suverän Martin Johnsrud Sundby efter sig. Av svenskarna blev Oskar Svensson 22:a och Marcus Hellner 25:a, slagna med över två minuter.