Tvingas tävla i "Saudi" för att kvala in till OS

Emil Davidson/TT

Publicerad 2024-04-22

Anton Källberg är rankad 13:e i världen. Arkivbild.

Saudiarabiens nya bordtennissatsning kan avgöra vilka svenskar som får åka till OS i Paris.

Stjärnorna riskerar både böter och missade rankningspoäng om de inte vill tävla i landet med bristande mänskliga rättigheter.

– Det är fullt rimligt att ifrågasätta, säger Anton Källberg.

Innan den svenska bordtennistruppen tas ut till OS i Paris återstår en tävling: Saudi Smash den 4–11 maj.

Tävlingen är Saudiarabiens första professionella bordtennistävling, efter att landets investeringsfond tidigare har pumpat in pengar i exempelvis fotboll, formel 1 och golf.

Som en så kallad Grand Smash-tävling är Saudi Smash inte bara en turnering med över 21 miljoner i prispotten och 2 000 rankningspoäng till vinnaren.

Den främsta anledningen till att de svenska stjärnorna i princip måste tävla i Saudiarabien är att det bryter mot reglerna att lämna återbud till en tävling på den här nivån.

Reagerade med tveksamhet

Världens bästa spelare blir automatiskt kvalificerade och ”monetära straff” – böter upp till ungefär 54 000 kronor – delas ut till den som avstår.

– Det är så speciellt. Det är den sista tävlingen inför OS. Det är en tävling som vi alla måste vara med på, säger Sveriges högst rankade bordtennisspelare Anton Källberg.

När stortävlingen presenterades i mitten av februari reagerade Truls Möregårdh, VM-tvåa 2021, med tveksamhet.

– Det är självklart en diskussion som måste tas upp, sade han då till TT om Saudiarabiens bristande mänskliga rättigheter.

Nu ska Möregårdh, Källberg och flera andra landslagsspelare ändå åka dit.

Sportchefen Daniel Ellermann menar att det egentligen aldrig var ett alternativ att bryta mot de internationella reglerna och avstå tävlingen.

– Det är väl klart att man kan prova det men det är kanske inte rätt läge att göra när det är OS som står på spel, säger Ellermann.

”Regelverket behöver ses över”

Vad tycker du om att ni i princip tvingas tävla i Saudiarabien, ett land med bristande mänskliga rättigheter?

– ”Saudi” har jag inte reflekterat så mycket över men regelverket i sig är väl något man behöver se över. Att inte spelarna har ett val att lämna återbud, säger sportchefen.

Sverigeettan Källberg:

– Det är klart att det är fullt rimligt att ifrågasätta Saudiarabien. Men i nuläget så är det som det är. Jag tycker också att det är svårt att göra något annat.

26-åringen är rankad 13:e i världen. Nyligen skrälle han mot världstrean Liang Jingkun, Kina, i åttondelsfinalen av ITTF World Cup i Macao. Ändå vågar han inte räkna in en OS-biljett riktigt än.

– Man får ha lite is i magen och försöka göra en så bra tävling som det går.

Efter tävlingen i Saudiarabien tas den svenska OS-truppen ut. Kristian Karlsson och Stina Källberg är de enda som redan vet att de ska till Paris, duon har kvalat in i mixeddubbeln.

Förutom att rankningspoäng påverkar vem som blir uttagen till OS spelar det även roll för seedningen i turneringen. En bättre seedning ger större svensk medaljchans i Paris.