Fis-medlem: Inga ryska idrottare tillåts

Anton Johansson/TT

Publicerad 2022-10-19

Det blir ingen Aleksandr Bolsjunov i längdspåren i vinter enligt en finländsk Fis-medlem. Arkivbild.

På lördag väntas besked.

Enligt Martti Uusitalo, styrelsemedlem i Internationella skid- och snowboardförbundet (Fis), kommer inte ryska och belarusiska åkare tillåtas tävla i vinter.

Det har varit de senaste veckornas följetong inom längdskidåkningen.

Dörren för att åter välkomna in ryska och belarusiska åkare öppnades på glänt av generalsekreteraren Michel Vion under en konferens i slovenska VM-orten Planica. Reaktionerna var starka och från svenskt åkarhåll pratades det till och med om bojkott.

En ny skidsäsong är bara några stavtag bort och på lördag väntas Fis komma med ett besked. Av Martti Uusitalos uttalanden att döma verkar förbundet hålla fast vid att fortsatt exkludera ryssar och belarusier från Fis-arrangerade tävlingar.

– Inget har förändrats och jag har inte fått några indikationer på att det skulle ske. Ryska idrottare kommer inte att synas i Fis-tävlingar kommande säsong, säger den finländske styrelsemedlemmen till Yle.

Uusitalo säger att han uppfattar det som att inga inom Fis vill välkomna ryska och belarusiska idrottare.

Thomas Bach, ordförande i Internationella olympiska kommittén (IOK), sade under onsdagen i sitt tal vid de nationella olympiska kommittéernas (Anoc) möte i Seoul att Rysslands invasion av Ukraina, med stöd av Belarus, är ett olösligt dilemma och att Rysslands eskalering i kriget är ett exempel på ett ”fördjupat brott på den olympiska agendan”.

– Sanktionerna mot Ryssland och Belarus och deras regeringar måste och ska kvarstå, säger Bach enligt sajten Inside the games.

Följ ämnen i artikeln